Vän och terapeut på fyra ben
Hästen, som så ståtligt pryder vårt kommunvapen, har haft stor betydelse för vår bygd genom tiderna. Den är fortfarande betydelsefull, som fritidsintresse och som en del av näringslivet. Inte minst har hästen en positiv inverkan på vår hälsa.
Historiskt har hästen varit ett viktigt arbetsredskap inom både skogs- och lantbruk och betydelsefull för landsbygdens utveckling. Den är fortfarande betydelsefull för oss som fritidsintresse och som en viktig del av näringslivet. Hästen och miljön runtomkring är dessutom en viktig folkhälsofaktor.
Nordanstig sägs vara en av de hästtätaste kommunerna i landet och här finns många verksamheter, klubbar och föreningar. En är Bergsjö Rid och Körsällskap. En liten förening sett till antalet medlemmar, runt 30 stycken, men intresset och engagemanget är stort. I klubbhuset och på den intilliggande ridbanan i Vade samlas barn, ungdomar och vuxna med sina hästar. De rider och kör, arrangerar kurser, läger och barn- och ungdomskvällar.
Hästar sprider inte hemlisar
Den här kvällen står miljöträning på schemat. Hästarna leds runt en bana med olika provokationer som vajande ballonger och prasslande tyger, saker som hästarna kan uppleva som läskiga.
– Det är jättebra träning för både häst och människa. Man bygger förtroende och tillit till varandra när hästen lär sig att lita på dig, berättar Carola Hjelm Baldo, en av klubbens medlemmar.
Att hästar påverkar vår hälsa positivt är vetenskapligt bevisat. Forskning visar att både hästen och hästens miljö bidrar till lugn och kan lindra ångest. Aktiviteter i samspel med hästar stärker självförtroendet. Det är dessutom en fysiskt krävande sysselsättning.
– Det är ungefär som terapi. Man kan bara sitta med hästen och prata och den sprider inte hemligheterna, berättar Märta, en av klubbens lite yngre medlemmar.
En annan beskriver att lugnet och kärleken hon får av sin häst är det bästa, en tredje att det ger många vänner och att man alltid har något att göra. Carola Hjelm Balado, som ägnat sig åt hästar hela sitt liv, skriver under på hälsoeffekterna. Tack vare hästarna kommer hon ut i naturen och får friskluft, struktur och rutin i vardagen och kommer i kontakt med sina känslor. Hon nämner också ytterligare en aspekt:
– Hästfolk, "hästtjejer", är de bästa ledarna. De är vana att lösa problem, för problem uppstår alltid med hästar. Och så är de starka både fysiskt och psykiskt. Det här intresset ger också en väldig gemenskap. Det är viktigt för folkhälsan med gemenskap.
"En käpphäst har de flesta råd med"
I klubben ges också ett stort utrymme för käpphästar. De arrangerar både läger, tävlingar och kurser. Intill klubbens stora ridbana syns en liten bana med hinder i glada färger. Intill står käpphästarna redo i sitt lilla "stall". Under Folkhälsodagarnas fest i Hassela arrangerar de käpphästtävling för alla som vill vara med. Under ledning av slöjdlärarna Maud Löf och Katarina Engberg kan man få tillverka en alldeles egen.
– Käpphästarna ligger mig varmt om hjärtat, berättar Carola. En käpphäst har de flesta råd med och har man inte det finns de att låna!
Festen i Hassela bjuder förutom käpphästar också på livs levande hästar som ponnyridning och skjuts med häst och vagn.
För mer information
Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se
Signe Fridell, folkhälsosamordnare
0652-360 81, signe.fridell@nordanstig.se