MENY


Fordon, hästkrafter och hjärnstyrka årets hälsotema

Vad har minnesmästaren Jonas von Essen och YouTube-profilen Stefan Hildingsson gemensamt? Båda är en del av Folkhälsodagarna 2024 som i år blir något utöver det vanliga.

Planeringen inför höstens folkhälsodagar pågår för fullt och årets program kommer – precis som årets tema – bli något utöver det vanliga. Men fordon, hästkrafter och hjärnstyrka – vad har det med folkhälsa att göra?

Våra hjärnor behöver precis som kroppen i övrigt, bränsle för att må bra. Motion, bra mat och sömn exempelvis. Snälla tankar och att göra sådant som gör en glad är också bra hjärnbränsle. Vår inre motor – våra drivkrafter, är det som motiverar oss och tar oss framåt.

– Fordon tar oss inte bara från en punkt till en annan, de kan också bidra till bra hjärnbränsle. Att meka med bilen, köra rally eller åka epa för första gången till exempel, säger Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg.

Hästen som i generationer hjälpt oss med tunga arbetsbördor har i dag en annan, men fortfarande viktig roll. Nu använder vi hästkrafterna i våra fordon, men hästen erbjuder också mer än sina muskler. För många är den en trofast kamrat och bästa vän.

– Att rida ger dessutom både kondition och styrka. Hästkrafter, fordon och hjärnstyrka bidrar i allra högsta grad till ökad folkhälsa, säger folkhälsosamordnare Signe Fridell.

Folkfest med kända gäster i Hassela

Folkhälsodagarnas program är ännu inte helt färdigt, men klart är att vecka 37 i september kommer att bjuda på en hel del. Det uppskattade ungdomseventet På egen risk som arrangerades i Hassela för ett par år sen kommer exempelvis att repriseras.

Finaleventet som i fjol arrangerades på Älvstalodges kommer precis som tidigare bli en stor folkfest. I år står Hassela som värd och vi föreslår att du redan nu ringar in 14 september i almanackan. Byn kommer att myllra av såväl fyrbenta som hjulförsedda fordon, god mat, musik, kluriga uppdrag och käpphästar. Konferencier blir självklart Hasselas egna YouTube-mekaniker Stefan Hildingsson.

Ett kanske ännu mer bekant ansikte är Jonas von Essen som vi sett i program som Talang, Smartare än en femteklassare och Postkodmiljonären. På bara ett och ett halvt år lyckades Jonas träna upp sitt medelmåttiga minne till ett minne i yppersta världsklass. I dag är han tvåfaldig världsmästaren i minne. Hur gick det till? Han kommer till Hassela för att lära oss ett och annat om minnesteknik. Vi törs lova en en unik upplevelse som förundrar, inspirerar och lockar till skratt.

Hjärnstarkt på Äldredagen

Inga folkhälsodagar utan Äldredagen! Äldredagen är ett uppskattat evenemang där seniorer möts och har trevligt och samtidigt får information av vår stöd- och omsorgsverksamhet och andra aktörer. I år lägger vi lite extra fokus på temat hjärnstyrka. Platsen blir i vanlig ordning Hagängsgården i Harmånger.

– Folkhälsa är ett prioriterat område i Nordanstigs kommun och ett av fullmäktiges fyra mål. Folkhälsa påverkar alla delar av samhället, gammal som ung, oavsett kön och samhällsklass. De här dagarna är en återkommande tradition och ett viktigt tillfälle för oss att uppmärksamma viktiga frågor. Jag ser fram emot årets vecka som jag tror kan bli något i hästväg! säger kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg.

Folkhälsodagarna 2024

Porträttbild på Stefan Hildingsson intill hans gröna gamla bil. Länk till annan webbplats.

Stefan Hildingsson är konferencier för folkhälsodagarnas finalfest i Hassela den 14 september.

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se

Signe Fridell, folkhälsosamordnare

0652-360 81, signe.fridell@nordanstig.se

Janina Stoor von Wachenfeldt, eventkoordinator

073-935 81 05, janina.stoor-von-wachenfeldt@nordanstig.se