MENY


Skoldag i pärlandet

Femteklassare från Hassela och Bergsjö fick en annorlunda skoldag förra veckan när de besökte Ersk-Matsgården i Hassela. Där fick de själva ta upp potatis, lära sig om matförvaring utan el – och höra spökhistorier.

Årskurs 5 från Arthur Engbergskolan i Hassela och Bergsjö skola deltog i en kulturdag på Ersk-Matsgården. Gården visar hur en självbärande bondgård fungerade under mitten av 1800-talet – något som känns extra aktuellt i dagens oroliga omvärld, där frågor om självförsörjning har blivit allt viktigare.

Praktisk kunskap och kanske ett spöke

Klasserna delas in i olika grupper. Ett gäng börjar i potatislandet. Engagerat plockas potatis ur jorden och barnen tjoar över sina fynd. Stora och små och någon med näsa.

– Det här är ju jättekul! Nästa år ska jag ha ett eget potatisland hemma, säger Linus från Hassela.

En annan grupp följer med gårdens husmor Anna Krohn till grönsakslandet. Där får barnen dra upp egna morötter som de smakar på. De får också lära sig om hur mat kan lagras utan kyl eller frys – med hjälp av exempelvis jordkällare, inläggning och fermentering.

– I kris eller krigstider är det ovärderlig kunskap så den är värd att bevara, säger Anna.

Vid vattenverket visar gårdsvärden Ander Thyr hur vattenkraft förr användes för att driva allt från kvarn till spånhyvel.

Barnen får även höra att det spökar på gården.

– Det är viktigt att visa respekt och hälsa ”god morgon” när ni går in i byggnaden som kallas Yst-på-gården, annars kan allt arbete gå åt pipsvängen den dagen, berättar Anders.

Kultur för barn och unga

Besöket är en del av kommunens satsning på kultur som ger barn och unga möjlighet att uppleva kultur i olika former. Alla elever i årskurs 2 får till exempel ta del av en läsupplevelse i Trolska skogen och årskurs 5 får möjlighet att åka till Ersk-Matsgården. Detta är ett led i att få till en kulturtrappa där samtliga skolbarn i kommunen, från förskoleklass till årskurs nio, är garanterade kulturaktiviteter varje år.

– Kultur är en viktig del av barns utveckling och lärande. Att få uppleva historia på plats ger något som skolböcker inte kan, säger Barbro Björklund, kulturutvecklare.

Potatisen som togs upp kommer lagras och användas till maträtter som kommer serveras på gården nästa säsong, och en del sparas till utsäde.

Se filmen från potatisupptagningen: https://youtu.be/3k7VJuPJ2Co Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats.

Titta på filmen från barnens skoldag på Ersk-Matsgården.

För mer information

Barbro Björklund, kulturutvecklare

0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se