Dieselutsläpp vid ån i Gnarp
Oklara mängder diesel misstänks ha läckt till Gnarpsån. Räddningstjänsten har länsat på platsen och läckaget bedöms stoppat. Boende nedströms uppmanas ändå att vara uppmärksamma på diesellukt.
Under torsdagskvällen upptäckes ett misstänkt dieselläckage i ett dike vid Kyrkvägen intill Gnarpsån i Gnarp. Räddningstjänsten lade länsar i ån för att begränsa ytterligare utsläpp och diket har dämts upp. Uppsugning av föroreningar har gjorts och kommer att fortsätta.
Inte akut läge
Norrhälsinge miljökontor bedömer att läget inte är akut och att risken för nya läckage till ån är liten. Avsyning under fredagen har inte heller påvisat dieselolja nedströms Gnarpsån. Gnarps vattenverk som förser större delen av orten med vatten är placerat uppströms från utsläppsplatsen och bedöms därför inte påverkas av utsläppet.
Läckaget tros komma från den intilliggande bensinstationen, men orsaken är oklar liksom mängden dieselolja. Circle K som äger stationen har vidtagit åtgärder i enligt med sina rutiner.
Under lördagen kommer företagets entreprenörer att genomföra fördjupade undersökningar för att hitta källan till utsläppet. Därefter sker åtgärd och sanering.
Lukt och smak
Boende med enskilda brunnar nedströms Gnarpsån bör de kommande veckorna vara extra uppmärksamma på eventuell dieselpåverkan på sitt dricksvatten. Det upptäcks främst genom att vattnet börjar lukta eller smaka diesel. Miljökontoret avråder från all användning av vatten du misstänker är påverkat av diesel.
Misstänker du att ditt dricksvatten är påverkat och har akuta frågor under helgen 6–8 juni, kontakta Norrhälsinge miljökontor på miljokontoret@hudiksvall.se. För icke akuta frågor kontakta miljökontoret vardagar under kontorstid.
Vatten och avlopp hos Norrhälsinge Miljökontor Länk till annan webbplats.
Frågor och svar om utsläppet i Gnarp
Norrhälsinge miljökontor ser inga akuta risker för enskilda dricksvattenbrunnar eller det kommunala dricksvattnet i Sörfjärden nedströms utsläppspunkten. Miljökontoret bevakar situationen och uppmanar allmänheten att ta kontakt vid frågor.
Vad har orsakat utsläppet?
Det är inte klarlagt, utredning pågår.
Vilka ämnen har hittats?
Petroleumprodukter. Misstanken är att det är diesel som läckt ut.
Var har utsläppet påträffats?
I Gnarpsån och intilliggande dike samt i dagvattenbrunn.
Hur stora mängder har släppts ut?
Det är oklart, utredning pågår. Utsläppet bedöms vara stoppat.
Vilka åtgärder har vidtagits och planeras vidtas?
Räddningstjänsten lade länsar i ån för att begränsa ytterligare utsläpp, diket har dämts upp och oljeavskiljare tömts. Sugbil har sugit ur diket och en dagvattenbrunn samt återfyllt oljeavskiljare. Uppsugning av föroreningar fortsätter. Närområdet har inspekterats och avsökts med drönare. Ingen påverkan har påvisats nedströms Gnarpsån.
Vad händer nu?
Företagets entreprenörer genomför fördjupade undersökningar för att hitta källan till utsläppet. Därefter sker åtgärd och sanering. Verksamhetsutövaren arbetar vidare med att utreda orsaken och miljökontoret följer ärendet.
Vilka risker innebär detta för miljön?
Det är svårt att säga. Utspädningen i ån är stor och en stor mängd av utsläppet har sanerats. Det bedöms inte vara några akuta miljörisker.
Vilka områden är berörda?
Områden nedströms Gnarpsån från Kyrkvägen vid Circle K och nedströms mot Sörfjärden.
Riskerar det kommunala dricksvattnet i Gnarp att påverkas?
Gnarps vattenverk som förser större delen av orten med vatten är placerat uppströms från utsläppsplatsen och bedöms inte påverkas av utsläppet.
Finns någon risk för det kommunala dricksvattnet nedströms i Sörfjärden?
Det bedöms inte vara någon akut risk för påverkan och MittSverige Vatten & Avfall kommer att ta extra vattenprover för att bevaka situationen.
Vad gör jag om jag misstänker att mitt dricksvatten är påverkat av diesel?
Du bör i så fall helt upphöra med att använda ditt vatten och istället hämta annat vatten för mat, dryck, handtvätt, duschning, tandborstning, diskning, tvättning, djur, rengöring och bevattning. Kontakta miljökontoret om ditt vatten har påverkats.
Vad händer om man får i sig dieselpåverkat vatten?
Mindre mängder dieselpåverkat vatten bedöms inte vara farligt. Diesel kan ge smak och lukt till dricksvatten vid halter som är 100 gånger lägre än när vattnet är ohälsosamt att dricka. Men i högre halter är det skadligt för hälsan.
När kommer faran att vara över för vattnet i enskilda brunnar?
Det kan miljökontoret ännu inte svara på. De uppmanar till att vara uppmärksam på eventuell dieselpåverkan under de kommande två till fyra veckorna.
Var kan jag hämta vatten om jag behöver?
Tappställen finns på tre platser i kommunen. Var kan du se här.

För mer information
Norrhälsinge miljökontor, servicecenter
0650-190 00, miljokontoret@hudiksvall.se