Oväntat mycket narkotika i avloppsvattnet
Kommunens första avloppsmätningar visar höga nivåer av narkotika i det kommunala avloppsvattnet. Om halterna beror på tillfälligheter eller stadigvarande bruk ska nu analyseras.
En ny rapport visar att Nordanstigs avloppsvatten har bland de högsta nivåerna av kokain och amfetamin i länet. De avloppsbaserade narkotikamätningarna gjordes vid tre tillfällen under 2024 vid fyra olika reningsverk.
– Vi vet inte om det är tillfälligheter eller om det här visar på en hög stadigvarande konsumtion på de här orterna. Ännu så länge har vi en kort mätperiod. Det gör det svårt att dra några säkra slutsatser, säger trygghets- och folkhälsostrateg Anna Maria Landewall.
Höga halter kokain
Analyser av avloppsvatten ger en anonym och befolkningsbaserad bild av konsumtionstrender. I Nordanstig togs prover vid reningsverken i Bergsjö, Gnarp, Hassela och Strömsbruk.
Strömsbruk och Gnarp sticker ut med höga halter av kokain som placerar kommunen i topp tre i länet tillsammans med Gävle som har länets högsta koncentration. Gävle har en omfattande drogmarknad och lång erfarenhet av mätningar. Att Nordanstig visar liknande nivåer var oväntat.
För amfetamin visar Gnarp länets andra högsta värde efter Delsbo. Enligt rapporten är nivåerna anmärkningsvärda för en glesbygdskommun.
Illegalt – och legalt
I sammanhanget ska noteras att den legala förskrivningen av amfetamin som ADHD-läkemedel gör det svårare att beräkna hur stor del som är illegal narkotikakonsumtion. Klart är dock att den ökande legala förskrivningen av amfetamin är en del av förklaringen.
När det gäller cannabis visar resultaten på ett lägre användande i vår kommun än på andra platser i länet.
Att Nordanstig nu ingår i mätningarna ger ett viktigt underlag för lokalt förebyggande arbete. Skillnaderna mellan kommunerna är stora, och resultaten pekar på behovet av riktade insatser – även i mindre samhällen.
"Samarbete med polisen"
– Vi är förvånade över resultatet, säger Anna Maria Landewall. Nu ska vi analysera det här och tillsammans med polisen se vilka åtgärder vi kan behöva vidta.
Rapporten, som tagits fram av Välfärd Gävle, en sektor inom Gävle kommun, konstaterar att narkotikarelaterad brottslighet, även kopplad till gäng, inte längre är ett storstadsfenomen.

För mer information
Anna Maria Landewall, trygghets- och folkhälsosamordnare
0652-362 14, annamaria.landewall@nordanstig.se