Hjälplinjen – stöd när du inte mår bra
Hjälplinjen finns för dig över 18 år som söker stöd för ditt eget mående eller för dig som anhörig. Du kan få professionellt stöd via nätet och på telefon – dygnet runt, året om.
Hjälplinjen är en anonym stödtjänst för dig över 18 år som befinner dig i kris, en svår livssituation, har självmordstankar eller upplever psykiska besvär. Hjälplinjen kan stötta vid situationer som:
- Svåra och oväntade händelser: Svåra och oväntade händelser som vänder upp och ner på tillvaron. Det kan till exempel vara besked om en allvarlig sjukdom, en olycka, att förlora en närstående eller andra händelser som du upplever som svåra.
- Livsförändringar: En stor livsförändring eller en ny livssituation som är svår att anpassa sig till. Det är helt normalt att livet förändras – att flytta hemifrån, bli förälder, arbetslös eller vara sjukskriven, gå igenom en skilsmässa eller gå i pension. Men ibland är det svårt eller känns omöjligt att hantera förändringarna.
- När du känner dig deppig och nedstämd: Att vara nere eller må dåligt ibland är helt normalt, men ibland går det jobbiga inte över och du kan fastna i självtvivel och ältande eller känna oro och ångest.
- När du har tankar på att ta ditt liv: När du har tappat livslusten eller mår så dåligt att du funderar på om livet är värt att leva eller har tankar på att ta ditt liv. Det kan kännas svårt att prata om. Hjälplinjen hjälper dig att sortera dina tankar, bryta destruktiva mönster och återfinna livsglädjen.
Hjälplinjen erbjuder stöd i stunden, när du behöver det som mest. De som svarar är rådgivare med utbildning och lång erfarenhet av samtalsstöd. Samtalsstödet via telefon och nätet är kostnadsfritt. Stödet ges på svenska. Tolk kan användas vid behov.
Mer om Hjälplinjen
Hjälplinjen tillhör inte sjukvården, men kan upplysa om t.ex. vårdmottagningar, socialtjänsten, andra stödlinjer och andra samhällsaktörer. Du som använder Hjälplinjen har själv ansvar för att söka vård om det behövs.
Hjälplinjen drivs av eStöd, Region Stockholm med stöd av Folkhälsomyndigheten. Uppdraget att inrätta en stödlinje kommer från Socialdepartementet.

För mer information
Hjälplinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.