MENY


Vi förbereder för framtidens välfärd

Nya socialtjänstlagen fokuserar på förebyggande arbete och tidiga insatser. Barn ska få stärkta rättigheter.

I juli 2025 väntas den nya socialtjänstlagen börja gälla. Den ställer större krav på samverkan mellan verksamheter som socialtjänst, skola, omsorg och civilsamhälle.

– Lagen har fokus på det tidiga och förebyggande perspektivet. Det har betydelse för människor i alla åldrar som är i behov av stöd och omsorg från socialtjänsten. En annan del är vikten av samverkan. Vi är många som tillsammans tar ansvar för ett tryggt och bra samhälle att leva i. Därför är en del av lagen också riktad mot socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen, säger Karin Henningsson, verksamhetschef för Stöd och omsorg.

Förebyggande arbete

Mycket av det som behövs finns redan på plats i vår kommun, men andra delar blir det mer fokus på i omställningen. Här är några exempel:

  • Socialtjänsten ska vara mer lättillgänglig och vi ska kunna ge mer varierat och flexibelt stöd som är anpassat efter individen.
  • Socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande och fånga upp behov innan de blivit för stora.
  • Barnens rättigheter stärks. Bland annat anpassas vissa bestämmelser för att tydligare stämma med barnkonventionen.
  • Det införs ett tydligare krav på att socialtjänsten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Den nya lagen slår tydligare fast invånarnas rätt till välbefinnande och värdighet.

Satsning på barn och unga

Redan i april i år startade vi ett verksamhetsövergripande arbete för att identifiera eventuella hinder för samverkan mellan instanser och för att undanröja dem. Målet är samverkan i hela kommunen och med andra aktörer utifrån barns och ungas rättigheter och behov.

– Vårt redan påbörjade arbete kommer tillsammans med nya socialtjänstlagen att bli en fantastisk möjlighet, säger Karin Henningsson. Här har vi chansen att verkligen göra något riktigt bra.

Nuläge och dialog

Nu startar läges- och behovsanalyser i verksamheterna samtidigt som kunskap om framtidens välfärd och den nya lagen sprids till medarbetare. Framöver planeras för dialog med brukare och invånare i kommunen för att få veta hur deras behov ser ut.

– Det blir utmanande och utvecklande att ta sig an den nya lagen. Särskilt ambitionen att arbeta förebyggande. Vi behöver hitta arbetssätt, utifrån den lilla kommunens förutsättningar och fördelar. Alltid agera i rätt tid med rätt insats för alla invånare som någon gång i livet behöver vårt stöd. Detta kräver nya synsätt, nya metoder och samverkan internt inom kommunen, externt med andra samhällsaktörer och hela den ideella sektorn, säger omsorgsutskottets ordförande Stefan Nybom.

Det här är socialtjänst

Socialtjänsten finns för att stötta personer som behöver hjälp på olika sätt. Den omfattar olika insatser, exempelvis stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning, ekonomiskt stöd eller stöd med boende. Social omsorg ansvarar också för placeringar, missbruksvård och matlådor till brukare och en mängd andra uppgifter.

Anteckningar med mindmap på an svart tavla.

För mer information

Karin Henningsson, verksamhetschef
0652-361 64, karin.henningsson@nordanstig.se