Ta vara på maten
Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Matsvinn är onödigt slöseri av jordens resurser. Internationella matsvinnsdagen, som infaller 29 september, är instiftad av FN för att lyfta frågan.
Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan. En betydande del slängs av hushållen, där svenskar slänger kilovis ätbar mat och dryck per person och år. Livsmedelsindustrin står också för en del svinn, medan storkök och restauranger i regel är duktiga på ta tillvara maten.
Planera och strukturera
Matsvinn är mat och dryck som egentligen går bra att äta och dricka men av olika anledningar kastas eller hälls ut. Livsmedelsverket har beräknat att ett hushåll kan spara 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet och spara pengar:
- Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
- Laga och servera lagom mycket mat.
- Förvara maten rätt och använd resterna.
- Lita på dina sinnen – lukta, smaka och känn istället för att slänga det som passerat bäst-före-datum.
Livsmedelsverket ger mer matsmarta tips. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mindre matsvinn i kommunen
Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är även beslutat på lokal nivå i kommunens kretsloppsplan Länk till annan webbplats. och i livsmedelsstrategin Länk till annan webbplats..
– Inom förskolan och skolan har vi mätt matsvinn under en längre tid. Personalen är skicklig och har bra rutiner där svinnet vägs och registreras varje dag. Äldreomsorgen startade sina mätningar i våras, berättar kost- och städchef Signhild Edström.
– Det som mäts är kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Kökssvinnet är det som blir över vid tillagningen, serveringssvinn det som blir över vid serveringen och tallrikssvinnet är det som inte äts upp från tallriken. Mätningarna hjälper personalen att se var i tillagning och servering det uppstår mest matsvinn, så de kan jobba på förbättringar utifrån det.
Sista resten på tallriken
Även den duktigaste matåtervinnaren kommer få visst svinn. Det viktiga är då att återvinna matavfallet. Från 2024 är det lag på att alla ska sortera sitt matavfall. Under året har bruna tunnor för matavfallsåtervinning levererats i kommunen. Bergsjö tätort är sist ut och från första oktober samlas matavfall in i hela kommunen.
För mer information
Signhild Edström, kost- och städchef
0652-361 87, signhild.edstrom@nordanstig.se
Ida Åslund, måltidsutvecklare
0652-360 78, ida.aslund@nordanstig.se