Oväntat stort renoveringsbehov av Bringsta
Spår av mögel i Bringstaskolans lokaler gör att undervisningen flyttas till moduler. Miljökontoret har tagit fram en åtgärdsplan som säkerställer en bra inomhusmiljö till dess inflyttning kan ske. På sikt är planen att renovera skolan eller ersätta den med ett nybygge.
Bringstaskolan i Harmånger har ett större renoveringsbehov än vad som tidigare varit känt. Anticimex har utfört en genomgripande besiktning och rapporten som nyligen presenterats visar skador och otätheter i tak, väggar och källare. Förekomst av både mögel och svampsporer har konstaterats. Delar av skolan har normala värden medan andra har förhöjda eller kraftigt förhöjda värden. Kemiska emissioner från limmade plastmattor har också upptäckts.
God miljö med åtgärder
Undervisningen kommer därför så fort det är möjligt att bedrivas i nya lokaler. Upphandling av moduler pågår för att ersätta delar av dagens lokaler under den tid som skolan byggs. Modulerna är toppmoderna och fullt utrustade för undervisning.
Som det nu ser ut kan moduler vara på plats inom några månader. Under tiden bedrivs undervisningen i de av skolans lokaler som är opåverkade eller minst påverkade. Miljökontorets bedömning är att en trygg och god inomhusmiljö för elever och medarbetare uppnås bland annat genom luftrenare, kontinuerlig ventilation, avstängning av de mest påverkade delarna och rastaktiviteter utomhus. Städningen av lokalerna utökas också.
Konsulterat experter
Mögel och svamp är inte ovanligt i hus och byggnader och förekommer utan att det behöver märkas nämnvärt. Med den kunskap som besiktningen gett väljer vi att bedriva verksamheten i andra lokaler.
– Som förälder ska man vara trygg med att skicka sitt barn till skolan och medarbetare ska ha en bra arbetsmiljö, säger Bringstaskolans rektor, Anna-Lena Elfgren. Vi är trygga med miljökontorets bedömning att de här åtgärderna ger en bra inomhusmiljö under den här, trots allt, begränsade tiden.
Personer som har allergier, astma eller känsliga luftvägar och slemhinnor riskerar i högre grad än andra besvär av att vistas i fukt- och mögelskadade miljöer. Barn och ungdomar är också extra känsliga. Inför beslutet att hyra moduler och att under begränsad tid nyttja delar av befintliga lokaler har förutom miljökontoret, även arbetsmiljöingenjör och läkare konsulterats.
"Långvarig underhållsskuld"
Parallellt med planeringen för ersättningslokaler startar processen kring framtidens skola på Bringsta, där alternativen är renovering av dagens lokaler eller nybyggnation.
– Det här är resultatet av en underhållsskuld som byggts på under flera decennier. Att spara på underhållet är kostsamt, inte bara i pengar, säger kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg. Nu investerar vi i nya skolor, förskolor, idrottshall och i nytt särskilt boende, men det kommer att ta tid att helt komma i kapp. Akutinsatser som den i Bringsta är såklart oönskade, men nödvändiga för elevernas och personalens arbetsmiljö.
För mer information
Erik Hedlund, kommunchef
0652-360 89, erik.hedlund@nordanstig.se
Anna-Lena Elfgren, rektor
0652-367 39, anna-lena.elfgren@nordanstig.se
Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande
073-041 67 81, ola.wigg@nordanstig.se