MENY


Tvåtaktsrök en folkhälsofaktor?

Fordon, hästkrafter och hjärnstyrka är temat för årets folkhälsodagar. Med anledning av det besökte vår folkhälsostrateg veteranmopedklubben i Harmånger häromsistens. Finns det en koppling mellan folkhälsa och tvåtaktsmotorer? Svaret är ja, i allra högsta grad!

Veteranmopedklubben VMK 50 CC:s ordförande Pelle Nordell, som varit ordförande "så länge han kan minnas", skriver under på att deras fritidsintresse har en stark koppling till hälsa.

– Det kan inte finnas något jobbigare än att springa igång en moped. Mera motion kan du inte få.

Klubben startade Pelles bror 1998 och har som mest haft runt 100 medlemmar. Idag är de cirka 60 stycken som träffas, mekar och åker på både längre och kortare utflykter. Vid den senaste träffen i Norrtälje samlades 300 mopedentusiaster för en tur.

– Då blev jag tårögd. Av tvåtaktsröken, säger Pelle.

Hjälper och tipsar varandra

Men i klubbens loge i centrala Harmånger finns inte bara långa rader av gamla mopeder. Att kliva in i logen är som att resa i tiden. Här ryms också prylar, möbler och mackapärer från en svunnen tid. Sommartid håller klubben nostalgiutställning i logen och besökarna får på nära håll kika på alla gamla mopeder och miljöer som byggts upp. Den äldsta mopeden är från 1952 och gjord av Sme-John i Älgered.

– Vissa tänker nog att det här med utställning, det är väl inget för en mopedklubb. Jag tycker att vi är ganska unika som har båda delarna.

I klubben finns mycket kunskap, inte bara om mopeder och man hjälper och tipsar varandra. Här skruvas motorcyklar, bilar, traktorer och båtmotorer och någon bygger en egen bil. Majoriteten av medlemmarna är män men en handfull kvinnor finns. Att locka ungdomar är däremot svårt.

– När jag var ung köpte man en moped för 50 kronor och höll på med och lärde sig av det, grunden är densamma. Idag är det inte så, nu får du betala bra mycket för en moped.

"Bidrar i hög grad till det psykiska välmåendet"

Kanske funderar någon fortfarande på vad mopeder har med folkhälsa att göra. En av klubbmedlemmarna säger skämtsamt att det bästa med klubben är att dricka kaffe, något som enligt trygghets- och folkhälsostrateg Anna Maria Landewall Norfall inte ska underskattas.

– När man gör någonting man tycker väldigt mycket om frigörs signalsubstanser och endorfiner. Att få hålla på med sin hobby, finnas i ett socialt sammanhang och ha ett kontaktnät skapar trygghet och välbefinnande. Det bidrar i hög grad till det psykiska välmåendet.

Vi hoppas på att få se många ekipage under Folkhälsodagarnas folkfest i Hassela den 14 september!

Folkhälsodagarna

Gruppbild på sex män framför en loge.

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se

Signe Fridell, folkhälsosamordnare

0652-360 81, signe.fridell@nordanstig.se

Janina Stoor von Wachenfeldt, eventkoordinator

073-935 81 05, janina.stoor-von-wachenfeldt@nordanstig.se