MENY


Vilken roll spelar naturen för vårt välmående?

Jonas Mikaels har varit verksam inom friluftsliv i mer än 25 år. Som lärare, utbildare, guide och på senare år är även som forskare. Under Folkhälsodagarna har du chansen att höra hans föreläsning om vilken betydelse naturen har för vår hälsa.

Jonas Mikaels är lektor vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm och har ett brett forskningsintresse inom friluftsliv, miljöpedagogik och hälsa. Jonas använder platsresponsiv pedagogik, en metod med utgångspunkt i vad som gör en plats unik. Våra idrottslärare fick tidigare i år träffa Jonas och lära sig mer om pedagogiken.

– Man behöver inte krångla till det, man gräver istället där man står och ser det som finns runt knuten där man är. Det viktiga är att komma ut, säger Anna Söderlund, idrottslärare på Arthur Engbergskolan i Hassela.

Lördag den 2 september gästar Jonas Mikaels Älvstalodges och föreläser om människans relation till naturen och hur relationen har förändrats över tid.

– Vi vet idag vilken viktig roll naturen spelar för vårt välmående och mentala hälsa. Vi börjar också mer och mer förstå hur vi på olika sätt kan stärka vår relation till naturen. En relation som gynnar både oss och planeten vi bor på, säger Jonas.

Elever vandrar Kustleden

Under Folkhälsodagarna vandrar kommunens elever i år 4–9 längs Kustleden, något som kan tyckas motsägelsefullt i samband med den platsresponsiva pedagogiken.

– Vi vill ge alla elever en chans att se naturen vi har vid havet i Nordanstig, alla har inte den möjligheten. Under Folkhälsodagarna vill vi bjuda dem på en fin upplevelse, säger projektledare Janina Stoor von Wachenfeldt.

De yngre årskurserna och förskolorna kommer att ha friluftsdag på hemmaplan.

Folkhälsodagarna 2023

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se

 

Janina Stoor von Wachenfeldt, projektledare

073-935 81 05, janina.stoor-von-wachenfeldt@nordanstig.se