MENY


Beredskapslager viktigt vid kris

Hur hanterar kommunen behovet av mat vid en kris? Det beror förstås på vilken typ av kris det handlar om, men en viktig del av beredskapen är att ha ett beredskapslager.

En kris behöver inte orsakas av krig eller en större konflikt. Det har inte minst pandemin visat.

För tre år sedan fattade kommunstyrelsen beslut om att det ska finnas ett beredskapslager med mat i kommunen. Maten ska räcka i en vecka för 500 personer som finns i eller arbetar med samhällsviktig verksamhet i kommunen. Man räknar med frukost, lunch och middag samt två mellanmål till äldre i särskilda boenden, personer som i vanliga fall får matlåda hem (till exempel via hemtjänst), personal som behöver arbeta med krisen och deras barn i förskolan.

Krismatsedel

Vid en kris måste matsedeln anpassas utifrån vilken mat som finns tillgänglig. Färdiga veckomenyer finns för att maten i beredskapslagret ska räcka som det är tänkt. Först används de färskvaror som finns tillgängliga så att de inte blir förstörda. Om krislagret behöver användas skulle en dagsmeny kunna se ut så här på ett särskilt boende:

Frukost: Gröt på råg- eller havregryn. Torrmjölk till.
Lunch: Köttsoppa (konserv)
Middag: Korv (konserv) och potatismos (på pulver)
Mellanmål: Välling, kräm eller fruktsoppa.
Kvällsmål: Te, kaffe eller näringsdryck. Knäckebröd med mjukost.

All mat i lagret används

Eftersom ingen vet om och när ett beredskapslager behöver användas måste det finnas rutiner för omsättning av lagret. Om lagret inte behövt användas ser man till att maten används i ordinarie verksamhet innan den blir för gammal och fyller på med ny i lagret.

Tips och råd

Bra mat vid kris (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats.

Krisrecept (msb.se) Länk till annan webbplats.

Matvaror på en hylla.

Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Anna-Karin Benett, enhetschef Kost och städ
0652-360 10, anna-karin.benett@nordanstig.se