MENY

2021-12-22

Så här tar vi hand om julens avfall

Paket, snören, kartonger, ljusstumpar, adventsljusstakar som inte lyser, trasigt julpynt och matrester… I december brukar det bli extra mycket avfall och frågorna är många. Hur ska det sorteras? Vad kan återvinnas?

Avfallet ökar markant under julen och genom att återvinna kartong, plast, metall och papper kan vi dra nytta av avfallet och spara på jordens resurser. Visste du att det krävs cirka 95 procent mer energi för att tillverka ny aluminium än om man återvinner metallen från exempelvis värmeljusbehållare?

För att underlätta sorteringen av julens avfall kan du använda sorteringsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I den finns olika sorters avfall listade i bokstavsordning med information om var du ska göra av det.

Vad kan återvinnas?

Mycket av det som vi till vardags brukar kalla ”sopor” kan återvinnas. Du kan till exempel göra nya, egentillverkade ljus om du smälter ner gamla ljusstumpar, presentpapper som inte blivit skrynkligt kan användas igen, julpynt som är helt men som du inte längre behöver kan du lämna till en second hand-butik eller sälja.

Vad gör jag med maten som blir över?

Släng ingen mat i onödan. Det finns många tips och recept på hur du kan laga smart mat av julbordets alla rester som får det att smaka både nytt och annorlunda.

Bra att veta

Sopbilen kör enligt ordinarie schema även över jul och nyår. Homons och Hassela återvinningscentraler har stängt julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen och torsdag 6 januari. Övriga dagar är det öppet som vanligt.

Förbrukade julsaker i form av papper, plast, snören, adventsljusstake