MENY


Inga hemligheter med nya sopsäckarna

Från den 3 januari 2022 får du inte lämna restavfall i sopsäckar som inte är genomskinliga på Homons och Hasselas återvinningscentraler.

Att bränna avfall är dyrt och att bränna saker som kan återvinnas eller återbrukas är inte miljömässigt hållbart. De allra flesta är duktiga på att sortera sitt avfall, men inte alla. Därför kommer vi från den 3 januari nästa år inte ta emot avfall i säckar som inte är genomskinliga.

– Vi ska lätt kunna se vad en säck innehåller. Idag slängs säckar som brännbart restavfall med innehåll som faktiskt kan återvinnas och inte sällan sådant som borde ha sorterats som farligt avfall. Det kan skada både personal och miljö, säger Jimmy Nilsson, enhetschef för avfall och återvinning.

Genom att införa krav på genomskinliga säckar underlättar vi för vår personal, värnar om miljön och håller nere kostnaderna.

Genomskinliga säckar i butikerna

Butiker i kommunen är informerade om att vi inte kommer att ta emot färgade sopsäckar och kommer därför se till att genomskinliga finns att köpa. Under december kommer vi dessutom att dela ut genomskinliga säckar till våra besökare på återvinningscentralerna. 

Sortera på plats, men helst hemma!

Från den 3 januari kommer sorteringsbord finnas på återvinningscentralerna för dig som trots allt använder sopsäck som inte är genomskinlig. Där kommer du få sortera innehållet i din säck och vår personal kommer att hjälpa till i mån av tid. Det allra enklaste är förstås att du sorterar hemma!

Sorteringsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Homons ÅVC

Hassela ÅVC

Kretsloppsplan 2021-2025 (avfallsplan)


Kommunens grafiska våg på vit bakgrund med kommunens logotyp

För mer information

Sofie Weijosdotter Pettersson, renhållningsadministratör
0652-362 28, sofie.pettersson@nordanstig.se

 

Jimmy Nilsson, enhetschef avfall och återvinning
0652-362 26, jimmy.nilsson@nordanstig.se