MENY


Polisen varnar: Var kritisk mot okända besökare

Flera äldre i länet med omnejd har den senaste veckan utsatts för stölder när okända personer har lurat sig in i deras bostäder. Var försiktig med vem du släpper in.

I Norduppland har en man som utgett sig för att sälja teckningar tagit sig in hos äldre personer under den gångna veckan. I några fall har mannen kommit över värdesaker. Även i Bollnäs har flera äldre under helgen utsatts för liknande händelser. Där har en person lurat sig in genom att säga att han ska kontrollera elementen och på så vis kommit över värdesaker i hemmen.

– Var väldigt försiktig med dörrknackande försäljare. Känner du dig det minsta osäker, ring 112. Det är viktigt att vi snabbt får information och ring hellre en gång för mycket än en gång för lite, säger kommunpolis Johannes Persson.

Prata med äldre i din närhet

Prata med äldre anhöriga och bekanta i din närhet om hur de kan skydda sig mot den här sortens brott.

  • Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.
  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma så att ingen tar sig in utan att du märker det.

Källa: polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Polisen varnar: Flera åldringsbrott i Bollnäs" (svt.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.