MENY


Nyckeln till nätet är en bra uppkoppling

På söndag är det sista dag för att teckna avtal för en bredbandsanslutning via fiber i Harmånger, Bergsjö och Sågtäkten – åtminstone till det lägre priset. Om ett år släcker Telia kopparnätet i just Harmånger och möjligheten till bredband via ADSL försvinner för 85 hushåll.

En bra uppkoppling är en förutsättning för att ta del av utbudet av information, samhällstjänster, telefoni och underhållning på nätet.

– Är man intresserad av fiber till sitt hus är det här ett bra läge att slå till, särskilt i Harmånger, säger Anna-Carin Pålsson, administrativ chef på kommunägda Fiberstaden AB.

Priset för att ansluta en villa till kommunens stadsnät har varit detsamma under flera år, 16 000 kronor inklusive moms. Då får fastighetsägaren fiber ända in i huset, uppkopplat och klart. Framöver kommer det att bli dyrare, säger Anna-Carin Pålsson, med självkostnadspriser som startar från 20 000 kronor.

– För hushåll som väljer att teckna avtal innan 1 november gäller det lägre utlovade priset.

Fiber till så många som möjligt

Kommunens och Fiberstadens mål är att så många fastighetsägare som möjligt ska få tillgång till en bredbandsanslutning. De förtätningsområden, alltså inom områden där vi redan har en kommunal fiberinsfrastruktur, är viktiga i den ambitionen.

– När Telia nu släcker ner kopparnätet och möjligheterna till ADSL-anslutning försvinner är det viktigt att varje fastighetsägare tänker över sina framtida bredbandsmöjligheter. Det erbjudande som nu finns är förmånligt och tidsbegränsat, säger Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef för Teknik och service.

Nytt accessområde planeras

Förutom de tidigare nämnda områdena pågår intresseanmälningar för anslutningar mellan Bergsjö och Jättendal. Byar som Trösten, Bredåker och Ungrik erbjuds fiber, men för att bygget av ett nytt accessnät i området ska bli verklighet krävs att minst 80 procent av de fastboende väljer att ansluta sig.

Där krävs också ett signerat avtal senast sista oktober. När anmälningstiden passerats kommer en prioritering och beslut att tas om eventuellt genomförande.

Efteranslutningar kommer att vara möjliga, men då till självkostnad som kommer att vara avsevärt högre och med en tidsprioritering som avgörs av tillgången till entreprenörer.

Närbild av en nyckel på ett datortangentbord.

Nyckeln till nätet är en bra uppkoppling.

För mer information

Fiberstaden AB
0650-55 60 00, info@fiberstaden.se

 

Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Teknik och service

0652-361 68, hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se