MENY


Högst andel behöriga nior i Nordanstig

Nordanstigs skola har högst andel gymnasiebehöriga nior i länet och resultaten ligger en god bit över riksgenomsnittet. Det visar ny statistik från Skolverket.

Skolverkets slutgiltiga betygsstatistik för läsåret 2020/2021 är trevlig läsning för Nordanstig. 88,5 procent av avgångseleverna är nämligen behöriga att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. För Sverige som helhet är siffran 86,2 procent.

– Det här är resultatet av ett ledarskap med tre tydliga prioriteringar av skolans utvecklingsarbete, av satsningen på mentorer i 7–9-skolan och hårt arbete av lärare och rektorer, säger utbildningsutskottets ordförande Anette Nybom.

Stora skillnader

I en jämförelse mellan länets kommunala skolor placerar sig Nordanstig högst med sina 88,5 procent behöriga. Det är 2,8 procentenheter fler än länstvåan Ockelbo. När det kommer till hur väl niondeklassarna når kunskapsmålen i alla ämnen hamnar Ockelbo strax över Nordanstig, men med minsta möjliga marginal, 0,1 procentenheter.

Skillnaderna i behörighet är stora i länet. Mellan Nordanstigs topplacering och kommunen längst ner på listan skiljer det 11,6 procentenheter, medan det i kunskapskraven skiljer hela 15,2 procentenheter.

"Arbetat stenhårt"

– Det är förstås glädjande för oss alla. Vi har arbetat stenhårt med detta, pedagoger såväl som ledning. Det är ett kvitto på att arbetsinsatsen gör skillnad och betyder mycket, säger utbildningschef Thomas Larsson.

Det sammanlagda resultatet för riket visar att andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan har ökat med 0,6 procentenheter jämfört med förra läsårets slutbetyg för årskurs 9. Pandemin tycks därmed inte ha påverkat niornas resultat i någon större omfattning.

Läs mer om niornas slutbetyg på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Två tonårspojkar diskuterar bakom varsin bärbar dator i ett klassrum.

För mer information

Thomas Larsson, utbildningschef
070-281 72 83, thomas.larsson@nordanstig.se

 

Anette Nybom, utbildningsutskottets ordförande
070-681 40 70, anette.nybom@nordanstig.se