MENY


Nordanstig ligger lågt i vaccinjämförelse

Nio av länets tio kommuner har en vaccinationstäckning över 80 procent i befolkningen som tagit en första dos mot covid-19. Bara Nordanstig hamnar under 80-strecket.

När det svenska samhället nu öppnar upp igen är det mycket tack vare vaccinationerna. Nu uppmanar kommunchef Erik Hedlund alla som har möjlighet att ta bägge vaccindoserna.

– Vaccinen har visat sig vara mycket effektiva mot allvarlig covidsjukdom och dödsfall. Ju fler som väljer att vaccinera sig, desto snabbare kan vi återgå till en mer normal vardag i vår kommun.

Lindrigare form

Varför just Nordanstig ligger lågt i vaccinationsstatistiken går ännu inte att säga. 78,7 procent av invånarna har hittills fått en första dos och 70,1 procent är färdigvaccinerade. Ovanåker har högst täckning i länet med 86,1 respektive 78,4 procent vaccinerade. Övriga kommuner ligger däremellan.

Det är inte säkert att alla som vaccinerar sig får ett heltäckande skydd, men den som blir sjuk får med största sannolikhet en lindrigare form av covid-19, enligt både Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket.

Stimulerar immunförsvaret

Vaccinen ger skydd från allvarlig sjukdom och skydd från att bli smittad. Gemensamt för alla de godkända vaccinerna är att de stimulerar immunförsvaret att tillverka antikroppar och detta ger ett skydd mot covid.

– Låt oss därför hjälpas åt att komma tillrätta med smittan. Det gör vi bäst genom att alla som kan vaccinerar sig, säger Erik Hedlund.

På 1177.se kan du läsa hur du bokar tid för vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilden visar hur en en person får en spruta i armen.

För mer information

Erik Hedlund, kommunchef
0652-360 89, erik.hedlund@nordanstig.se