MENY


I år bygger feriearbetarna bihotell i all-inclusivemodell

I Bringsta skolas träslöjdsal snickras och målas det för fullt. Det är några av kommunens feriearbetande ungdomar som bygger bihotell, eller rättare sagt blomlådor med inbyggda bihotell.

Av kommunens 47 feriearbetande ungdomar får 21 stycken i år möjligheten att vara med och bygga, måla och snickra. Uppdelat i två perioder får ungdomarna under tre veckor arbeta fem timmar om dagen med att designa och bygga blomlådor med inbyggda bihotell, gjuta bänkar, göra käpphästar, renovera och fixa på skola och förskola med mera.

Ett riktigt jobb

Under ledning av Patrik Söderberg huserar de i träslöjdsalen på Bringsta skola i Harmånger. Patrik betonar att det här är inte en förlängning av skolan utan ett arbete.

– Ungdomarna förväntas komma i tid och ta eget ansvar utifrån de förutsättningar som ges. De får ansvara för sina arbetsuppgifter som om det vore ett riktigt jobb, säger Patrik.

– Alla får börja med att bygga en bihotellsblomlåda. Grundutförandet av själva blomlådan har en ritning, sedan få de designa sina bihotell som de vill, berättar Patrik. Några är snabba och har snickrat ihop två lådor. När de är klara får de ta tag i andra arbetsuppgifter, fortsätter han.

Blomlådorna med inbyggda bihotell kommer placeras ut runt om i kommunen.

Uppfräschning på Bringsta skola

– Ungdomarna är effektiva och har hunnit med mycket mer än vi trott från början så vi har fått hitta på nya arbetsuppgifter allt eftersom, säger Patrik.

Både ute- och inomhusmiljön på Bringsta skola får en uppfräschning. Utomhus oljas och målas trappor, trall och bänkar. Inne får gymnastiksalens omklädningsrum en omgång med färg.

Färg och fint på förskolans gård

Tre tjejer har ansvaret att fräscha upp utemiljön på Gläntans förskola. Där målar de kreativt gungställningen, fixar till uteköket och gör allt lite mer färgglatt.

– Vi tycker det blir fint. Hoppas barnen kommer gilla det, säger Emilia Larsson.

Blomlåda med bihotell.

För mer information

Thomaz Nordh, enhetschef teknik och hållbarhet
0652-360 00

Lona logotyp bestående av sverigekarta i bakgrunden med en röd prick över hela mittendelen av sverige med texten LONA i pricken

Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av detta projekt.