MENY


Sommarjobb som musiker

Fem Nordanstigsungdomar har via studieförbundet Bilda sommarjobb som musiker. Projektet heter ”Kultur på gatan” och just nu turnerar de runt och spelar på olika platser i kommunen.

Aaron, Andreas, Francisco, Maja och Viktor har alla precis gått ut nian. De brinner för musik och tycker de fått världens bästa sommarjobb.

– Det är mycket bättre att få åka runt och spela än att klippa gräs. Jag tror jag valde det bästa sommarjobbet, säger trummisen Aaron Ekman.

Smarta tips från sångcoachen

Under sommarjobbets första vecka har de övat in en repertoar för att sedan, under resterande två veckor, åka ut på turné. Spelningar sker på äldreboenden, fritids, kaféer med mera runt om i kommunen.

Emanuel Nilsson och Samuel Nilsson är teamledare på Bilda och de som leder sommarjobbsprojektet.

– Tillsammans med ungdomarna har vi gått igenom vad de kan och vilken musik de tycker om att spela. Utifrån det har vi satt ihop en passande repertoar, säger Emanuel.

– Under en av repetitionsdagarna fick vi besök av en sångcoach. Ungdomarna fick en lektion i sångteknik och så fick de nyttiga tips på hur de ska sköta snacket mellan låtarna, berättar Emanuel.

Erfarenhet och ansvar

Att var ute på turné består av mycket mer än bara själva spelningen.

– Utrustningen ska packas och riggas. De får ansvara för att ha koll på alla sina grejer och så har de även ansvar för den ganska viktiga detaljen, att komma i tid, säger Samuel.

Pandemin höll på att sätta stopp för alla offentliga spelningar så planen var att livestreama konserter istället.

– Som tur var lättade restriktionerna 1 juli och vi kunde boka in riktiga spelningar. Det är mycket roligare att få komma ut och spela för folk och det ger ungdomarna en helt annan erfarenhet, säger Samuel.


Turnéplan för ”Kultur på gatan” vecka 28:

Måndag 12 juli
12:00 Esters Café, Vattrång
15:00 ICA Bergsjöhallen, Bergsjö

Tisdag 13 juli
12:00 + 13:30 Restaurang Sjömärket, Mellanfjärden

Onsdag 14 juli
11:30 + 14:30 Café Kraft, Franshammars kraftstation i Hassela

Torsdag 15 juli
12:00 + 13:30 Café & Restaurang Måsen, Stocka

Fredag 16 juli
11:30 Sörfjärden, Piren
14:00 Café 23:an, Gnarp

Ungdomar spelar musik.

Aaron Ekman, Andreas Ersson, Francisco Flore, Maja Karlsson och Viktor Stålberg sommarjobbar som musiker i projektet "Kultur på gatan".