MENY


Pudeln Cava på praktik i förskolan

Storpudeln Cava har under våren varit ute på praktik. Barn och pedagoger på Lilla Bålle i Bergsjö och Gläntan i Harmånger har fått prova på hur det är att ha en terapi- och skolhund på förskolan.

Cava är en 2-årig storpudel som snart är färdig pedagogisk tjänstehund. Tillsammans med matte Marie Olsson har hon strax fullgjort utbildningen vid Hundens Hus i Sundsvall. Hon har precis avslutat sin praktik på Gläntans förskola i Harmånger och har dessförinnan praktiserat på Lilla Bålles förskola i Bergsjö.

"Att umgås med djur är kravlöst"

Att umgänge med hundar och andra djur har en positiv inverkan på oss är känt, forskning visar bland annat på minskad stress och ökad inre motivation. En terapi- och skolhund fungerar som ett hjälpmedel för att motivera och stödja barn på olika sätt. Det kan handla om koncentrationssvårigheter, svårigheter med samspel eller behov av att höja ett barns status i en barngrupp.

På Gläntans förskola har en grupp om fem barn träffat Cava ett par gånger i veckan. Träffarna har skett utomhus och de har lekt kurragömma, gått på promenader, busat och lekt. Barnets eller barngruppens behov avgör vilka aktiviteter man ägnar sig åt. Ibland kan behovet handla om att i lugn och ro klappa den mjuka pälsen.

– Att umgås med djur är kravlöst. Cava bryr sig inte om någon är smutsig, omöjlig eller gör misstag. Hon dömer ingen, säger Marie Olsson.

För att antas till utbildningen krävs att hunden har en balanserad grundpersonlighet och att hunden vill och uppskattar kontakt och samspel med andra människor. En bra grundlydnad är förstås också viktigt. Cava har allt som krävs och tycker att det är roligt att jobba. Men inte ens en väluppfostrad terapihund kan allting.

– På Lilla Bålle försökte barnen spela bowling med henne, det förstod hon sig inte på. Att barnen får se att Cava också misslyckas ibland och att det är okej, upplevde jag var en förslösande känsla för dem, berättar Marie.

Lång yrkeserfarenhet en fördel

Hon har själv jobbat inom förskolan, hela sitt yrkesverksamma liv faktiskt. Marie lämnade sin tjänst som förskolechef i Sundsvall för ett par år sedan, för att bosätta sig permanent i sitt fritidshus i Hårte. Pension är det inte dags för än på ett bra tag och fram till dess tänker hon kombinera sin yrkeserfarenhet med sitt stora hundintresse.

– För mig är det viktigt att förstå den verksamhet som vi kliver in i och förskolans värld känner jag väl. Många barn har etsat sig fast i hjärtat under åren och att tillsammans med Cava kunna hjälpa dem som har det lite "truligt" känns bra.

"En fantastisk möjlighet för oss"

Nu ska Cavas insatser följas upp och utvärderas av rektorer och barn- och elevhälsan.

– Vi ser redan nu fina resultat av den praktik Cava gjort och det är en fantastisk möjlighet för oss i den här kommunen att ha fått vara en del av den. Det öppnar upp för oss att få tillgång till Cava och Marie även när de slutfört sin utbildning, säger specialpedagog Toli Sjöberg.

Barn, vårdnadshavare, pedagoger, rektorer, barn- och elevhälsan – alla är eniga. Cava och Marie är varmt välkomna tillbaka för framtida uppdrag.

En svart pudel nosar på en väska fylld med hundleksaker. Länk till annan webbplats.

Pedagoghunden Cava älskar att jobba.

För mer information

Anna-Lena Elfgren, rektor
0652-367 39, anna-lena.elfgren@nordanstig.se