MENY


Inför skolavslutningen: Våga säga nej!

Som tonårsförälder är det läge att vara extra vaksam i samband med skolavslutningar och studentfiranden. Då är risken att unga alkoholdebuterar stor. Prata med din tonåring och andra föräldrar och kom överens om vad som gäller.

Skolavslutningar är högrisktillfällen när det kommer till tonåringar och alkohol. Alkohol skadar hjärnan oavsett ålder, i synnerhet ungas då hjärnan är under utveckling ända upp i 25-årsåldern. Det krävs inga stora mängder alkohol för att försämra både omdöme och reaktionsförmåga. Risken att skada sig eller på annat sätt råka illa ut ökar med alkohol i kroppen. Att dricka alkohol tidigt i livet ökar också risken för framtida alkoholproblem.

Våga säga nej

Föräldrars förhållningssätt spelar stor roll och tonåringar bryr sig om vad föräldrarna säger, även om det inte verkar så för stunden. Att säga ja är roligare än att säga nej, men att köpa ut alkohol till sin tonåring innebär varken ökat förtroende eller att ni kommer närmare varandra. Att tjata för att se var gränserna går innebär inte alltid att tonåringen vill att du ska ge efter. Säg nej!

All forskning visar att ungdomar som blir bjudna hemma dricker mer alkohol än kompisar som inte blir bjudna i hemmet. I vårt län tycker dock de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol. Den största källan till alkohol för tonåringar är inte föräldrarna utan flick- och pojkvänner, kompisar eller kompisars syskon. Prata med dem över 20 år i ditt barns närhet och hjälp dem att säga nej.

Tips till dig som förälder

  • Prata med din tonåring. Berätta hur du ser på drickande och att du inte accepterar att hen dricker alkohol. Visa att du finns där som stöd oavsett vad som händer. Det är alltid bättre att ditt barn vet att hen kan komma hem berusad – även om du tycker det är oacceptabelt.
  • Se till att ditt barn har med sig mobilen, eller att ni på något sätt kan höras av under kvällen.
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester och tider. Gå ihop och visa er ute på kvällen, besök de platser där ditt barn eller andra ungdomar brukar vara.

Mer fakta och tips om tonåringar och alkohol (iq.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att säga nej gör skillnad (tankom.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Bilden visar ungdomar på en strand samlade kring en brasa.