Efter pandemin: Premicare vill utveckla vården
För snart två år sen tog Premicare över den tidigare regiondrivna hälsocentralen i Bergsjö. Delar av kommunledningen gjorde i början av maj ett digitalt besök hos Premicare.
Premicare är ett Sundsvallsbaserat vårdföretag med nära 50 000 patienter fördelade på nio hälsocentraler i Gävleborg och Västernorrland. Företaget har 200 medarbetare, varav tio är anställda i Bergsjö. De strävar efter att komma ifrån stafettpersonal som dels är kostsamt och känns heller inte lika tryggt för patienten. Men att rekrytera fasta läkare är ett problem hälso- och sjukvården brottas med över hela landet. Just nu söker Premicare bland annat sjuksköterskor och en BVC-sköterska.
Distansläkare en uppskattad service
Hälsocentralen har strax över 4 000 patienter och arbetar hela tiden för att behålla sina patienter och helst utöka antalet då 4 000 är en viktig gräns för att bibehålla det regionala bidraget. På Bergsjös hälsocentral har patienterna tillgång till allmänspecialist, kurator, fysioterapeut, BVC-sköterska, sjuksköterskor och undersköterskor. De har också en distansläkare anställd på halvtid, en funktion där patienter som har svårt att ta sig till Bergsjö ges möjlighet att träffa läkaren hemifrån via internet.
– Hon är väldigt duktig, patienterna uppskattar hennes genuina engagemang och att de får god tid på sig under sitt "besök", berättar Jannice Nilsson, som är enhetschef.
För att nå ut så brett som möjligt annonserar Premicare i bland annat Nordanstigarn och Hudikbladet och har också startat en Facebooksida. De samarbetar med kommunens hemsjukvård och särskilda boenden där Premicares läkare går rond tillsammans med boendets sjuksköterska.
Just nu pågår arbetet med att vaccinera mot covid-19 och de bokningsbara torsdagarna har varit välbesökta. Alla tillgängliga tider bokas och nyttjas. Men pandemin har förstås också ställt till det. Planerna på att utveckla verksamheten ytterligare har fått läggas på is men idéer finns, de får bara dröja lite.
"Ny skola och fler säbo-platser"
En fråga som alltid ställs under företagsbesöken är vad företagaren i fråga önskar från kommunens sida.
– Fler säbo-platser, en ny skola och fritidsverksamhet för barn som inte involverar idrott, svarar Jannice som också är förälder.
Vid företagsbesöket deltog Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande, Tor Tolander, oppositionsföreträdare, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Helena Havela, handläggare och Elisabeth Lindberg, Arbetsförmedlingen.

För mer information
Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Tillväxt och service
0652-361 68, hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se