MENY


Tre får stipendier ur Gunnar Greibers stipendiefond

Tre stipendiater får ta emot stipendier ur Gunnar Greibers stipendiefond som nu delas ut för andra gången. Stipendierna delas ut till minne av konstnären Gunnar Greiber och ska främja konsten och det konstnärliga arbetet i Nordanstigs kommun.

Stipendieutdelningen sker på kommunfullmäktiges sammanträde den 31 maj. En urvalsgrupp bestående av kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, verksamhetschefen Hans-Åke Oxelhöjd, konstnären Lisa W Carlson och kulturutvecklare Barbro Björklund som adjungerad har bedömt de ansökningar som kommit in. Kommunstyrelsen har sedan beslutat vilka som får ta emot årets stipendier.

– Alla årets ansökningar var väl genomarbetade och några stack ut lite extra. Årets stipendiater kommer att bidra på olika sätt till utvecklingen av konst- och kulturlivet i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg.

Mottagare av stipendier ur Gunnar Greibers stipendiefond 2021:

Eva Q Månsson beviljas ett stipendium om 15 000 kr

Eva Q Månsson är en konstnär med stor bredd som gärna uttrycker sig genom experimentell ljudkonst. Eva undersöker de ljud som vi vanligtvis inte hör i vår omvärld. Med hjälp av sensorer, kommer konstnären att bygga och genomföra en installation, där alla sinnen kan vara med och skapa vibrationer, värme, ljus och färg. Ljudkonstverket kommer att upplevas live i gallerimiljö där publiken på olika sätt kan interagera med verket, men även i inspelad form.

Jöran Österman beviljas ett stipendium om 45 000 kr

Jöran Österman är en konstnär med lång och gedigen erfarenhet och kunskap inom området konstgrafik. Jöran driver projektet ”Ett konstcentrum i Nordanstig – Häktet konstgrafisk verkstad och galleri”. Häktet är placerad i centrala Bergsjö i en av de äldsta kulturbyggnaderna i kommunen. Projektet syftar till att utforma ett mindre konstcentrum på helårsbasis, med verkstad, utställningar och inbjudan till olika samarbetsprojekt.

Helena Henning Bernmyr beviljas ett stipendium om 10 000 kr

Helena Henning Bernmyr är en konstnär som söker kunskap och erfarenhet för att bygga en ugn där hon kan bränna stora skulpturer i lera. Helena vill göra en studieresa till Danmark. Där kan hon studera teknik och material i bland annat den danska skulptrisen Nina Holes arbeten. Målet är att bygga en egen ugn där konstnären kan bränna sina stora skulpturer.

Tavla av konstnären Gunnar Greiber (född 1919, död 2011).

Tavla av konstnären Gunnar Greiber.

För mer information

Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Tillväxt och service

0652-361 68, hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se

Stipendium ur Gunnar Greibers stipendiefond