MENY


Samarbete viktigt för Maries företagande

Delar av kommunledningen och näringslivsenheten gjorde för en tid sedan ett digitalt besök hos Marie Westin i Hassela. I en röd liten stuga på den stora bondgården erbjuder hon behandlingar för både kropp och själ.

När Marie Westin inte sköter sin och maken Pers gård med de 55 korna och de 70 hektaren, utfodrar inhysta hästar eller städar stugor på Hassela Ski Resort, driver hon sitt företag Ölsjöns kropp och hälsa. Att ha flera ben att stå på är troligen ett måste för många småföretagare i glesbygden. I synnerhet under de speciella omständigheter vi befinner oss i.

Ölsjöns kropp och hälsa erbjuder både klassisk massage och hotstone-massage, en form av massage där varma lavastenar placeras på kroppen för att mjuka upp och minska spänningar och stress. Marie erbjuder också Access Bars, en behandling som genom beröring på olika punkter på huvudet ska sätta igång energiflöden för att bland annat minska spänningar och stress. Dessutom är Marie utbildad yinyoga-instruktör och håller i normala fall yogapass på Hassela Ski Resort. Men den här säsongen liknar inte tidigare säsonger.

Pandemin påverkar verksamheten

– Det är skillnad, jag hade mycket högre beläggning innan coronan. Men jag marknadsför mig heller inte på samma sätt. Trots att jag är noga med att sprita och använda visir så känns det liksom knepigt, säger Marie.

Mitt i pandemin har Marie investerat i en ny, höj- och sänkbar massagebänk. Flera års masserande har satt sina spår och hon har lärt sig vikten av en bra arbetsmiljö. På grund av fel teknik har hon tvingats operera båda händerna.

– Jag gjorde fel från början. Nu har jag lärt om och använder inte tummarna på samma sätt som tidigare. Armbågarna är däremot användbara!

Samarbeten gynnar hela bygden

Marie har ett nära samarbete med Hassela Ski Resort. Där har hon ett eget behandlingsrum för massage och i badhuset har hon hållit sina yogapass. Kunderna har varit både turister och bybor. Hassela Ski Resort är en viktig samarbetspartner och inkomstkälla, inte bara för Marie utan för hela bygden.

– Jag önskar att man kunde satsa på att ha anläggningen öppen året runt. Skogen kan man utnyttja till både vandring och cykling och jag skulle kunna ha yogaretreat där. Deras utveckling är jätteviktig för både oss entreprenörer och för Hasselaborna.

Marie har också ett nära samarbete med Elin Östberg som driver Storskogens Hästturer på Halls gård. Där kommer hon under sommaren att hålla morgonyoga för ryttarna under helgturerna. Om Hasselabadet kommer att ha öppet i sommar finns planer på att hålla både yogapass och vattenträning där. De planerna fanns redan i fjol men fick läggas på is då pandemin kom emellan. 

Jordbruket ger mat på bordet

Marie har drivit Ölsjöns kropp och hälsa i fyra år men utan jordbruket skulle det inte bära sig. Till en början hade Marie och Per mjölkkor men byggde 2010 om och anpassade anläggningen för köttdjur. De säljer så mycket de har kapacitet och resurser för och har sin trogna krets av lokala kunder. Delsbo Slakteri AB anlitas för slakt, styckning och paketering.

Tidigare hade gården ofta besök av skolklasser, och det är något Marie saknar.

– Det är väl så att man från skolans sida inte kan skjutsa barnen i sina egna bilar idag och det kan jag väl förstå. Men jag tycker att det är synd. Att få komma ut och se och klappa korna ger en större förståelse för var maten kommer ifrån och ger maten ett större värde.

Marie sköter det mesta på gården. Att anställa är för dyrt men Marie och Per tar vid behov in personal på timmar, mestadels under somrarna. Trots att det är mycket jobb att sköta både gården och företaget tycker Marie att det fungerar bra och skulle inte vilja vara utan djuren.

– Man ser något växa, det tycker jag är livet.

"En riktig restaurang vore trevligt"

De digitala besökarna undrade avslutningsvis vad Marie önskar från kommunens sida. Hon uppskattar satsningen på skolan och förskolan, det lockar barnfamiljer att komma hit och bli kvar. Det i sin tur bidrar till att näringsidkare stannar i byn.

Marie skickar också med en fråga om varför det står lägenheter tomma när det finns efterfrågan på lediga lägenheter. För att ungdomar ska kunna flytta hemifrån krävs tillgång till lägenheter, likväl för äldre som inte kan bo kvar i sina hus.

– Sedan vore en riktig restaurang i byn riktigt trevligt!

Digitala besökare från kommunen var Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare, Helena Havela, administratör, Jenny Söderlund, kommunikatör samt Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Marie Westin i förgrunden och fyra kor i bakgrunden.

Besöket genomfördes digitalt och Marie Westin visade besökarna runt med sin telefon.

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare
070-392 12 60 ingeli.gagner@nordanstig.se