MENY


Premiär för nya förskolan i Hassela

I måndags morse flyttade Linblommans förskola i Hassela in i sina nya lokaler i Arthur Engbergskolan. Klockan sex på morgonen klev de första barnen in i de nya, ljusa och verksamhetsanpassade lokalerna.

Arthur Engbergskolan byggdes och invigdes 1939 och har fungerat som skola sedan dess. Linblommans förskola har funnits på Nordanbrovägen i 32 år.

– Förskolan har varit en fantastisk plats för våra barn men lokalerna var slitna. Under åren har tanken på ett integrerat lärocentrum vuxit. Många rektorer och pedagoger före mig har funderat på hur en samordning mellan förskola och skola skulle kunna se ut, säger Eva Klang, rektor på skolan och förskolan i Hassela.

En del av EPC-projektet

Samtidigt som planerna för flytten växte fram så satsade kommunen på ett stort energieffektiviseringsprojekt i de kommunala fastigheterna. Det innebär att förskolans nya lokaler även har fått hela ventilationssystemet utbytt och det har installerats energibesparande teknik för belysning, värme och ventilation.

– Vi har också tänkt till i materialval och i utformningen av hållbara lärmiljöer då vi vill visa barnen hur viktigt det är att vara rädda om vår miljö, säger Eva.

Lärmiljö för Hasselas framtid

Förskolan har sin entré från norra sidan av skolan där en tillbyggnad har uppförts och förskolans lokaler befinner sig på plan ett i skolans huvudbyggnad. I anslutning till entrén kommer förskolans utemiljö att skapas och färdigställs under våren och sommaren.

– Vi har haft en ganska lång förberedelse av den här flytten och vi har arbetat tillsammans skola, förskola och fritids för att forma verksamheten och anpassa de nya lokalerna, berättar Eva.

– Den här flytten ger oss möjlighet att se våra barn i Hassela som en helhet och försöka skapa en röd tråd i lärmiljöerna, fortsätter hon.

Integrerad verksamhet

– En stor fördel är att kunna samordna personal mellan fritids och förskola. Särskilt vid öppning och stängning, då det är få barn. Att verka över gränserna ger även en inblick i och ökad förståelse för varandras verksamheter, säger Eva.

Förskolebarnen äter frukost och mellanmål på förskolan medan lunchen äts i skolans matsal. Ett gäng förväntansfulla fyra- och femåringar berättade vid vårt besök att det blir jättespännande att få gå till den stora matsalen.

– Det känns väldigt fint att som Hasselabo få förvalta och se till att den här byggnaden är kvar som ett centrum för våra barn, säger Eva.

Se filmen från förskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Porträtt på Eva Klang som är rektor för skola och förskola i Hassela.

Rektor Eva Klang.

För mer information

Eva Klang, rektor