MENY


Fem hälsningar från Hälsingland

Nu har den femte och sista filmen i projektet "Hälsning från Hälsingland" lanserats. Filmerna är korta dokumentärer om Nordanstigs kulturliv som bland annat tar oss med till Ersk-Matsgården i Hassela. Projektet som syftade till att ge äldre möjlighet till kulturella upplevelser har glatt betydligt fler än så.

Det var under förra våren när coronaviruset hade satt stopp för det mesta, som idén till filmprojektet föddes hos Kulturdådets Mia Rydell.

– Allt ställdes in. Så många duktiga och inspirerande kulturarbetare utan publik och isolerade äldre utan möjlighet till kulturella upplevelser födde idén. Jag kontaktade Siggi och Johanna och tillsammans kom vi fram till en form för hur vi skulle genomföra det.

Tillsammans med filmaren Siggi Holm och regissören Johanna Sandström Lehto har Mia producerat fem filmer som finansierats med medel ur kommunens kulturbudget. Det ursprungliga syftet var att ge äldre möjlighet att ta del av lokal kultur, med facit i hand har många fler än så haft glädje av filmerna. Kulturutvecklare Barbro Björklund menar att det var väl investerade pengar.

– De har gjort ett otroligt fint jobb. Vi har fått möta olika kulturpersonligheter från olika delar av kommunen och filmerna ger energi. Man blir glad och får tänka på annat en stund och det behöver vi alla tror jag, säger Barbro Björklund.

Alla fem filmer finns att se på Kulturdådets Youtubekanal.

En kvinna i klänning med en korg på armen som går på en väg en solig sommardag. Länk till annan webbplats.

På Mia Rydells Youtubekanal "Kulturdådet" kan du se alla fem filmerna. Foto: Skärmklipp Youtube

För mer information

Barbro Björklund, kulturutvecklare
0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se