MENY

2018-12-18

Pensionär? Då kan du ha rätt till bostadstillägg

Är du pensionär, eller anhörig till en pensionär? Läs det här noga i så fall. Pensionsmyndigheten efterlyser nämligen pensionärer som kan vara berättigade till bostadstillägg.

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du själv ansöker om hos Pensionsmyndigheten. Många pensionärer är berättigade till ansenliga belopp i bostadstillägg varje månad. Totalt kan det vara så många som 100 000 pensionärer som går miste om tillägget.

Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Innan du ansöker kan du göra en preliminär beräkning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Du kan också ringa kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Har du fått avslag tidigare?

Har du har gjort en beräkning förut och fått svaret att du inte har rätt till bostadstillägg bör du göra en ny beräkning. Reglerna ändrades den 1 januari 2020 och det innebär att du nu kan ha rätt till bostadstillägg.

Ansök på webben eller med blankett

Du kan enkelt ansöka om bostadstillägg på Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Vill du använda blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns den att ladda ned eller så beställer du en via Pensionsmyndighetens kundservice; 0771–776 776. Det är viktigt att du fyller i blanketten korrekt och komplett för att undvika lång handläggningstid. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.