MENY


Årets Nobelpriser delades ut på Bergsjö skola

Den 10 december delades årets Nobelpriser ut till elever i årskurs 8 och 9 på Bergsjö skola. Nobelpriser delas ut på skolan varje år för att lyfta fram elevernas goda prestationer.

I år blev ceremonin annorlunda på grund av pandemin. Priserna delades ut av rektor Anna Michiels i skolans matsal och övriga elever kunde följa prisutdelningen på skärmar i sina hemklassrum. Alla elever bjöds också på en efterrätt, chokladmousse med vispad grädde, som tillagats i skolköket.

Priser delades ut till elever för väl genomförda arbeten eller för goda insatser inom sju kategorier. Vinnarna fick ta emot 500 kronor och ett diplom som designats av Anja Tellin som är bildlärare på skolan. Nordanstigs företagarförening bidrar med prispengarna.

Nobelpristagare på Bergsjö skola 2020

Bild och design – Maja Holm

Motivering: Ett noggrant genomfört arbete där inget har lämnats åt slumpen, varken motiv eller teknikmässigt.

Slöjd – Elin Eliasson

Motivering: Eleven har visat stor skicklighet inom slöjd och design genom att på ett utmärkt sätt arbeta med olika hantverkstekniker. Med ett kreativt tänkande och förmåga att arbeta med olika material har eleven hela tiden antagit nya utmaningar.Innan ett slöjdarbete avslutas är nästa idé på gång.

Informationsteknik (IT) – Olle Råbom

Motiveringen: Årets vinnare av Nobelpriset i IT går till en kille, som med en fantastisk intervju skildrade crossåkningen på ett fint sätt. Hans redigering och klippning gjorde reportaget intressant och hans sätt att ställa frågorna fick oss som betraktare att ryckas med i den stundvis fartfyllda intervjun. Huvudmannen i denna film, Wilgot Mattsson ska såklart också ha en stor eloge för fin insats.

NO/teknik – Iqro Alinoor, Naima Ali, Elvy Bäckman och Emilia Öhrn Jönnson

Motivering: Har tagit ett helhetsgrepp på tiden, från dåtid till nutid och har visat på breda kunskaper ur ett historiskt perspektiv.

Engelska – Hannes Hassel

Motivering: Priset delas ut till den elev som skriver texter på engelska som kännetecknas av ett varierat och säkert språk som tyder på god ordkunskap och ett väl uppbyggt språk som tyder på säkerhet i användandet av grammatik, satsbyggnad och andra språkliga regler.

Författaren har lyckats på ett ”skrämmande” enastående sätt att gestalta en mardrömslik natt på ett mycket skickligt och engagerande vis.

Svenska/litteratur – Johan Reineborn

Motivering: Vinnarbidraget innehåller vackra beskrivningar, träffsäkra formuleringar och förmedlar väl originalverkets känsla. Eleven har på ett språksäkert sätt tolkat en Dan Andersson-visa och gjort den till sin egen mikronovell.

Fredspriset/kompispriset – Jack Faxby Lundin

Motivering: Han är den vän som alla borde ha, en vän som lyssnar, uppmuntrar och alltid ser på problem från den ljusa sidan. Han är alltid på ett strålande humör som smittar av sig och har en härlig humor som lockar alla till skratt. Han är även omtänksam och kan hålla en hemlighet.

Tack till årets sponsor Nordanstigs Företagarförening.

Bilden visar chokladmousse med grädde i glas uppställda på en bricka.

Dagen till ära serverades eleverna en Nobelefterrätt i klassrummen: chokladmousse med vispad grädde. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Anna Michiels, rektor
072-506 92 05, anna.michiels@nordanstig.se