MENY


Statliga miljoner för pandemikostnader

Socialstyrelsen har beviljat Nordanstigs kommun 4,3 miljoner kronor i ersättning för extrakostnader orsakade av coronapandemin. En andra ansökan på närmare fem miljoner kronor har skickats in.

Pandemin innebär ökade kostnader på många plan och regeringen har utlovat ersättning till kommuner och regioner. Förutom merarbete lite varstans ligger de största extrakostnaderna i vår kommun inom omsorgen. Vård- och omsorgsverksamheten ansökte därför om drygt 4,8 miljoner kronor i en första ansökan. Nu har Socialstyrelsen beviljat större delen av beloppet, 4,3 miljoner kronor.

Personal- och materialkrävande

Ersättningen omfattar främst kostnader för skyddsmaterial som munskydd och engångshandskar, provtagning, personalförstärkning, men också kostnader för det särskilda covidteamet och till lokaler för vård av smittade.

Att cohortvårda omsorgstagare med misstänkt covidsmitta är både personal- och materialkrävande. Även om vi under våren, sommaren och hösten inte haft smitta i våra boenden har vården utgått från det när boende haft symtom. Cohortvård innebär isolering och ständiga byten av skyddsutrustning.

Kompletterad ansökan

Den senaste tiden har smitta tyvärr tagit sig i två av våra särskilda boenden. Vi har därför infört ytterligare skyddsåtgärder för vår personal som numera bär både visir och munskydd. 100 000 nya munskydd har också beställts till en kostnad av cirka 1,5 miljoner kronor.

Omsorgsverksamheten har i en andra omgång ansökt om ytterligare tre miljoner kronor i ersättning från Socialstyrelsen. Sedan dess har ansökan kompletterats med kostnaden för den senaste tidens inköp. Beslut väntas i början av nästa år.

Skyddshandskar, handsprit och munskydd på ett bord.

För mer information

Karin Henningsson, vård- och omsorgschef
070-190 12 52, karin.henningsson@nordanstig.se