MENY


Coronasäkrad filmpremiär för våra äldre

Nu har del ett i kortfilmssviten "Hälsning från Hälsingland" haft premiär på våra äldreboenden. Genom fem filmer ska våra äldre få ta del av lokal kultur. Igår premiärvisades filmen om Ersk-Matsgården i Hassela.

Kulturarbetare, kriminolog, skådespelare och journaliststudent. Filmprojektets initiativtagare Mia Rydell har många titlar och kan nu även lägga "producent" i listan. Mia har tillsammans med filmaren Siggi Holm och regissören Johanna Sandström Lehto under sommaren skapat kulturupplevelser, framför allt till våra äldre. Idén till projektet fick Mia i våras under coronavirusets framfart.

– Allt ställdes in. Så många duktiga och inspirerande kulturarbetare utan publik och isolerade äldre utan möjlighet till kulturella upplevelser födde idén. Jag kontaktade Siggi och Johanna och tillsammans kom vi fram till en form för hur vi skulle genomföra det.

Projektet har finansierats genom medel ur vår allmänna kulturbudget och nu är planen att kunna bjuda på en film varje vecka.

– Man vet ju inte hur det ser ut från dag till dag nu, det kan komma nya direktiv och restriktioner med anledning av coronan. Men det är så vi har tänkt, säger Mia.

Coronasäkert evenemang

På grund av coronapandemin och risken för smittspridning får inga utomstående komma in på avdelningarna. Mia höll egen premiär med röda mattan i fårhagen hemma på gården i Mellanfjärden. På boendena firades premiären med cider och läckra tilltugg som snittar, ost och kex.

– Vi tittade på filmen tre gånger här på Hagängsgården! Det blev en del samtal omkring den, bland annat om gammaldags mat, berättar enhetschef Katarina Lindberg.

Nästa film i sviten om fem kommer att handla om konstnären Helena Henning Bernmyr som driver ett Bed and Breakfast i Harmånger.

Del 1 Ersk-Mats

Följ med till en plats som andas historia i var vrå. Vi besöker Hälsingegården Ersk-Mats som berättar om gårdens historia. Vi får även lyssna till vokalgruppen Yrväders toner och får svar på frågan vad de svarta märkena i taket i pigkammaren är.

Producent och reporter: Mia Rydell, Kulturdådet

Regissör: Johanna Sandström Lehto

Foto & redigering: Siggi Holm, Simple Life Production

Intervjuad: Anders Thyr

Sång: Yrväder

För mer information

Barbro Björklund, kulturutvecklare
0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se