MENY


Skördefest på Lotsen

I början av sommaren var vi på besök hos Lotsen i Bergsjö och fick ta del av deras odlingsplaner. Då, i maj, grodde det i återvunna mjölkkartonger och planerna var stora.

Under sommaren fortsatte odlandet utomhus. De boende har idogt grävt trädgårdsland och fixat blomsterrabatter.

– Eftersom all daglig verksamhet varit stängd så har det här varit ett perfekt sätt att skapa sin egen verksamhet. Trädgårdsarbete innebär fysisk aktivitet ute i friska luften vilket får vem som helst att må bättre. I odlandet har de boende kommit till insikten att ”Jag kunde!” vilket har varit oerhört positivt, berättar Anette Sandström som arbetar som habiliteringspersonal på Lotsen och är initiativtagare till projektet.

Prunkande trädgård

Den tidigare tomma och färglösa gården pryds nu av odlingsbäddar och blommande rabatter. Det har planterats bärbuskar och ett plommonträd. ”Utegruppen” har byggt ett nytt fint staket som ramar in trädgården. Två bihotell som kommunens sommarjobbande ungdomar byggt har redan fått gäster.

– Allt är inte klart men vi har kommit långt på en sommar. Trädgården har verkligen blivit så bra som vi hoppats på. Vi ville att den skulle tilltala olika sinnen i form av smaker, dofter, ljud och färger och det har den verkligen levt upp till, berättar Anette.

Alla har uppskattat projektet och tyckt att odlandet har varit kul. Både de boende och personalen har engagerat sig.

– Jag var lite orolig över hur det skulle gå när det blev sommar och semestrar men alla har tagit odlingarna på stort allvar och hjälpt till att vattna, klippa gräs och rensa ogräs, berättar Anette.

Skördefest

I fredags var det skördefest. Det lagades en trerättersmiddag med råvaror från trädgården. Vackra blommor prydde bordet. Nyfikenheten över vad som blivit av det som planterades i våras gjorde att alla lät sig väl smaka.

– Vi är så stolta över första skörden. Det är fantastiskt att kunna gå ut på gården och hämta tomater eller örter till matlagningen. Ett konkret bevis på att odlingsprojektet har gett positiva resultat var när vi provsmakade våra bönor. Att få ha varit med och sett utvecklingen från frö till planta och sen till färdig böna fick till och med den mest petiga av alla att våga smaka något som denne i vanliga fall aldrig skulle äta, säger Anette.

Nyfikna grannar och förbipasserande har uppmärksammat förvandlingen i trädgården.

– Det är kul att vår trädgård inspirerar. Att arbeta med och vistas i en trädgård stimulerar sinnena. Grön omsorg är terapi för kropp och själ så vi hoppas kunna påverka andra att skapa egna trädgårdar, säger Anette.

Odlandet kom långt i år men nästa år finns mer att göra.

– Nu jobbar vi med att avsluta skörden, samla in fröer inför nästa år, plantera om de blommor som ska förvaras inne under vintern och förbereda för kommande odlingssäsong – för i januari är det dags igen! Då börjar nya odlingsåret, säger Anette.

Sex trädgårdsbilder med blommor och grönsaksodlingar från Lotsens boende.