MENY


Ungdomar bygger hotell i Harmånger

Innan sommaren är slut pryder runt 30 hotell vägkanten vid E4 i Harmånger. Det är sommarjobbande ungdomar som ritar och bygger för surrande gäster.

Coronaviruset satte i år stopp för sommarjobb inom både äldreomsorgen och i viss mån barnomsorgen. Omständigheterna till trots har alla ungdomar som sökt sommarjobb fått en plats . Vi har i år dessutom 20 platser fler än tidigare år.

Inspiration från Delsbo

Under sommaren, med start i måndags, kommer trettio ungdomar att både rita och bygga bihotell. Dessa ska sedan pryda området mellan Bringstaskolans gymnastiksal och E4 i Harmånger. Eventuellt kommer de också att så ängsblommor. När arbetet med bihotellen är klart kommer ungdomarna att måla och snygga till på skolgården. 

– Inspirationen kommer från Delsbo, med de färgglada fågelholkarna längs med vägen. Tanken är att bihotellen ska ge ett trevligt intryck för såväl Harmångersbor som förbipasserande, berättar Thomaz Nordh som ansvarar för projektet.

Ungdomarna fick först en genomgång av Trollet Ingelman Åslund, visstidsanställd kommunbiolog, om varför bihotell behövs och vad de bör innehålla. Sedan fick de gå ut och samla in material.

– Bin vill ha håligheter att krypa in i. Vi människor städar undan deras naturliga tillhåll, som gammal ved och liknande, därför är bihotell bra att placera vid ängsmarker, säger Trollet.

Handledaren är gammal i gården

Hans Persson, eller Hasse P som han kallas, handleder ungdomarna . Han har jobbat som slöjdlärare sedan 1977 och i Bringstaskolans slöjdsal sedan 1986. Bihotellen blir lite av en avslutning för Hasse, innan han går i pension på heltid.

– Det är härligt att vara med ungdomar! De flesta i den här gruppen är mina tidigare elever, så jag känner dem ganska väl, skrattar Hasse.

Två killar hjälps åt vid en snickarbänk i en slöjdsal.

Vincent Lindell från Harmånger och Oliver Krantz från Strömsbruk hade egentligen sökt sommarjobb inom omsorgen men är mer än nöjda med att få konstruera bihotell.

Hans Persson instruerar ungdomen Ida Skoglund i slöjdsalen.

Hasse P har undervisat i träslöjd sedan 1977 och känner de flesta av sommarjobbarna sedan tidigare. Här får Ida Skoglund från Gnarp instruktioner.

För mer information

Thomaz Nordh, enhetschef
0652-362 07, thomaz.nordh@nordanstig.se