MENY


Sommarjobb för kommunens ungdomar

I sommar erbjuds 67 ungdomar feriejobb i kommunen, vilket är fler än normalt. Jobben vänder sig till ungdomar mellan 15 och 17 år och finns inom skola och förskola samt olika verksamheter runt om i kommunen.

Ungdomarna kommer att jobba i två eller tre veckors perioder, vilket blir totalt 75 timmar under hela arbetsperioden. De som ska jobba har i dagarna fått hem ett tjockt kuvert med anställningsavtal, skatteblankett samt information om kommunen och sitt jobb.

– Alla som sökt sommarjobb har fått en plats vilket är jätteroligt, säger Pär Karlsson, arbetsmarknadsvägledare på kommunen, som matchat ungdomarna på passande tjänster.

Fyller flera behov

Sommarjobben är viktiga både för ungdomarna och kommunen.

– Att få sitt första jobb och en lön har stor betydelse och är oerhört viktigt. Det betyder mer än man kan tro. Det blir ett minne för livet att komma ut i arbetslivet och få känna sig vuxen, säger Pär.

För kommunen är det ett bra sätt att visa upp sin verksamhet och förhoppningsvis väcka intresse och hitta framtida arbetstagare.

– Vi behöver arbetskraft inom de här näringarna så det är viktigt att visa upp dessa områden för framtida rekrytering, fortsätter Pär.

Något för alla

Jobben finns på Ersk-Matsgården i Hassela, inom kost- och städenheten, inom skola och förskola, på turistbyrån i Jättendal och inom en teknisk verksamhet. Tre platser finns i ett samarbetsprojekt med Region Gävleborg som heter Sommardans Gävleborg. Där kommer ungdomarna träna in en dansföreställning som turnerar i länet under vecka 27.

Dagsläget med coronapandemin gör det svårare att hitta arbetsuppgifter till ungdomarna då de inte får jobba inom vården eller direkt med barnen på förskolan.

– Det är underbart att rektorerna ställer upp och tar hand om ungdomarna trots coronatider. Det kommer finnas passande arbetsuppgifter för alla. De som jobbar på fritids får vara med barnen men på förskolan blir det andra uppgifter, så som administration, städning eller grejer som ska fixas, berättar Pär.

Signe Fröjd är 16 år och går första året på Vård- och omsorgsprogrammet. Hon skulle egentligen jobbat inom vården i sommar men då det blev inställt fick hon erbjudande om att jobba på Ersk-Matsgården istället.

– Jag hoppas att vi får lära oss mer om hur man sköter en gård och att vi får hjälpa till i serveringen. Förra året jobbade jag på Hasselabadet så jag tror att det här jobbet också kommer bli bra. Jag sparar mina pengar till körkortet, säger Signe.

Extra många platser i år

För att förbättra ungdomars framtida möjlighet till inträde på arbetsmarknaden har regering avsatt pengar för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar.

I vanliga fall brukar Nordanstigs kommun kunna erbjuda ungefär 50 jobb. I år har man tack vare åtgärderna fått in 20 extra platser utöver planerad budget.

Sommarjobben annonserades ut i mars via kommunens hemsida, sociala medier och affischer på skolorna. Jobben vänder sig till ungdomar som går i 9:an eller 1:a året på gymnasiet. De måste ha fyllt 15 år och inte hunnit fylla 18 år under arbetsperioden.

Max Runnfors Larsson som är 17 år och går Naturvetenskapligt program på gymnasiet ska jobba på turistbyrån i Jättendal i sommar.

– Jag hittade mitt jobb på kommunens hemsida. Jag valde turistbyrån för att jag bor så nära att jag kan gå till jobbet. Det här är mitt första riktiga sommarjobb, tidigare har jag jobbat hemma åt familjen. Det blir kul att få arbetserfarenet och att tjäna lite egna pengar, berättar Max.

Ung tjej städar matsal.

För mer information

Bente Sandström, arbetsmarknadsenheten
0652-363 38, bente.sandstrom@nordanstig.se