På midsommardagen den 20 juni öppnar Ersk-Matsgården för säsongen. I år odlas potatis på en av åkrarna och det går fjällkor och roslagsfår i hagarna. Leksugna barn kan rida käpphäst eller gå på styltor.
Ersk-Mats är en välbevarad gård som ger en bild av hur livet såg ut i mitten av 1800-talet. Ekonomibyggnaderna som behövdes för att gården skulle klara sig själv under självhushållets dagar finns kvar.
I sommar blir det guidade visningar om gårdens historia, vattenverket och vårt gröna kulturarv. Serveringen är öppen samma tider som gården och även i år bjuds det på gammaldags mat vissa dagar, till exempel blodpalt och fläsk, kalvdans, motto och kôlbullar.
Barbro Björklund arbetar med kultur- och turismfrågor och har varit med och planerat inför öppningen.
– Vi är mycket glada över att vi kan öppna gården trots pandemin. Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring coronaviruset och det är viktigt att alla besökare gör det också. Vi hoppas att många i närområdet ”hemestrar” och tar chansen att besöka Ersk-Mats i sommar.
I år var tanken att familjevisningar av källare och vindar skulle ha funnits med i programmet, men tyvärr sätter Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning stopp för det.
– Vindar och i källare är för trånga för att det ska gå att hålla tillräckligt stort avstånd från varandra, säger Barbro Björklund. Vi hade verkligen sett fram emot att erbjuda familjevisningar, men nu går det inte. Vi hoppas att läget är ett annat nästa år och att vi kan erbjuda familjevisningar då.
Nytt för i år är att det finns käpphästar och styltor för barnen. Andra nyheter är att potatis odlas vid gården och att det finns en liten kryddträdgård. I hagarna kommer fjällkor och roslagsfår att beta precis som förra året.
Öppet torsdag–söndag kl. 12.00–16.00. Den 20 juni öppnar gården för säsongen och djuren är på plats.
Öppet kl. 12.00–16.00 den 22, 23, 29 och 30 augusti.
För mer information
Barbro Björklund, kulturutvecklare
0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se