MENY


På besök hos Ilsbo Bensin & Service ­– korven ger klirret

Mari och Lars Svensson är det framgångsrika företagarparet bakom Ilsbo Bensin & Service AB. Förutom en populär verkstad, minilivs och kiosk med spel- och paketservice så säljer de en miljon liter drivmedel per år. Vägen till framgång har dock varit långt ifrån spikrak. Det fick kommunens företrädare höra vid årets sjätte företagsbesök.

Efter nian hoppade Lars av skolan för att jobba på sin pappas bilverkstad. Året därpå, när Lars bara var 16 år, dog pappan. Hur går man vidare från det? Var det möjligt att ta över pappas verkstad? Han hade ju inte ens körkort och skulle livnära sig på bilar. Lars sökte dispens och fick sitt körkort, så vid 17 års ålder kunde han ta över bilverkstaden.

Långväga kunder

Idag är det två personer som mekar. En del av dagens kundkrets är enligt Lars ”08:or” som i god tid planerat in service av bilen i samband med semestrar eller annan ledighet. De tycker helt enkelt att både service och pris är bättre här.

Kiosken som har det mesta

Mari arbetade som läkarsekreterare när hon fick frågan om att köpa Ilsbokiosken. Hon nappade på erbjudandet och sa upp sig. Det är ett beslut hon inte ångrar.

­– Det är en förmån att få jobba hemma i Ilsbo. Det är nära till allt. När barnen var mindre kom de till macken efter skolans slut. Idag promenerar Lars och jag hem när arbetsdagen är slut, säger Mari.

När Mari tog över kioskverksamheten samlade de verkstad och kiosk under samma tak. När ICA sen lade ner sin verksamhet i Ilsbo i början av milleniet utvecklandes kiosken till en minilivs. Nu finns det mesta som Ilsboborna önskar i sortimentet. Lite på skämt säger de att det är Ilsbobornas korvätande som är nyckeln till framgången. Det är betydligt bättre avans på korv än på drivmedel, som de endast tjänar ett öre per liter på. Förutom minilivs och bilmek finns även apotek, systembolagsservice, cigaretter och snus samt en lagerlokal i byggnaden.

Utveckling och framtidstro

Omsättningen i företaget är cirka nio miljoner kronor och de har åtta personer på lönelistan. Visst har överlevnaden bitvis varit skör. Ett grepp som räddade macken var en återinvestering i nya tankar för några år sedan. Då passade man även på att ta markprover. Nu planeras en utbyggnad med inglasad entré och ett litet kafé. Det kan innebära ytterligare något arbetstillfälle.

Lars och Mari talar gott om Ilsbo och den samverkan som länge funnits mellan företagen och skolan. Ilsbo är en bra by som har stora möjligheter att utvecklas, enligt Lars och Mari.

­– Här finns gott om barnfamiljer, det föds många barn och Ilsbo har kommunens bästa kommunikationer, säger Mari.

Önskelista om Ilsbos utveckling

Under kommunens besök framförde Lars och Mari en önskelista om utvecklingen i Ilsbo. Några av önskemålen var ett företagshotell och något slags trygghets- eller serviceboende i Ilsbo. Då kan man frigöra villor och fler barnfamiljer kan flytta in. En diskussion följde om det ska byggas privat eller kommunalt via bostadsbolaget och om det ska vara hyres- eller bostadsrätter. Lars gillar tanken på bostadsrätter. Frågan om upphandlingar kom också upp. Mer lokal upphandling ger bättre samverkan mellan byarna. Men företagen får naturligtvis inte ockra på kommunen.

Med vid besöket var Ola Wigg, Stig Eng, Tor Tolander, Hans-Åke Oxelhöjd, Ingeli Gagner, Johan Ringmar och Elisabeth Lindberg, Arbetsförmedlingen.

Lars och Marie Svensson, Ilsbomacken.

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare
0652-360 18, ingeli.gagner@nordanstig.se