MENY


Gemensam matsedel för kommunens skolor och förskolor

Med godare mat och skojiga happenings ska matlusten väckas hos kommunens skol- och förskolebarn. En ny matsedel har tagits fram och ska testköras från måndagen den 27:e april fram till sommaren.

Signhild Edström, kost- och städchef förklarar att bakgrunden till idén är att man vill ge barnen en positiv matupplevelse och näringsriktig kost.

Tidigare har kockarna på skolorna planerat matsedeln var för sig. Nu görs den centralt i måltidsplaneringsverktyget Matilda. Fördelen med programmet är att det detaljerat räknar ut näringsinnehållet i varje måltid. Det blir även mer struktur på inköpen och portionsberäkningen ser till att matsvinnet minskar. Maten kommer som tidigare tillredas på plats ute på skolorna. I möjligaste mån lagas den från grunden för att skapa kompletta måltider.

I samråd med skolornas kockar och utifrån elevers önskemål har maträtter valts ut. Allt med tacos är populärt. Gärna också pasta och olika färsrätter. I Ilsbo är önskematen fläsk med löksås. Pannkaka kommer inte serveras då det är vanlig middagsmat hemma. Istället har man provat ut ett recept på raggpannkaka, som är en blandning mellan raggmunk och ugnspannkaka.

– Vi vill att barnen ska tycka det är roligt att gå till matsalen. För att göra det så kommer vi skapa happenings kring olika temadagar, så som internationella kebabdagen, grillens dag och så vidare. Vi kommer även fokusera på olika högtidsdagar för att främja matkultur och traditioner. Det är upp till varje skola vilka dagar de vill uppmärksamma extra, berättar Signhild.

Barnen ska serveras mat som de inte alltid får hemma, utan att det för den skull är alltför konstig mat. Det kommer ibland serveras olika sorters gryn istället för ris, då det är ett näringsriktigt och klimatsmart alternativ.

– Maten ska framför allt vara god, för det viktigaste är att barnen äter. Sen vill vi även skapa nyfikenhet hos barnen för nya rätter, säger Signhild.

Ytterligare en fördel med en gemensam matsedel är att om en familj har barn på olika skolor och förskolor så vet man att alla barn ätit lika mat och kan lättare planera sina middagar utifrån det.

Det kommer inte kosta något extra utan förändringen ryms inom befintlig budget. Man ser även över kommande inköp och planerar att fler basvaror ska bli ekologiska utan att för den skull gå utanför satt budget.

Efter åtta veckor kommer matsedeln utvärderas. Förhoppningen är att kunna fortsätta på samma väg till höstterminen.

För mer information

Signhild Edström, tf. kost- och städchef
0652-361 87, signhild.edstrom@nordanstig.se