MENY


På Gränsfors Bruk är yxkunskap, funktion och miljöhänsyn vägledande

Gränsfors Bruk är ett modernt företag som tar hantverkstraditionen att smida in i framtiden. Företaget har idag 31 anställda och en omsättning som närmar sig 50 miljoner kronor.

Vid förra veckans företagsbesök var det platschefen Christian Johansson som tog emot förtroendevalda och tjänstepersoner från kommunen.

– Jag är stolt över att få vara en del av Gränsfors kulturarv och möjligheten att bidra till att företaget fortsätter att utvecklas, säger Christian Johansson.

Gabriel Brånby förvärvade Gränsfors Bruk i mitten av 1980-talet och startade resan för att det skulle bli ett hållbart företag. Yxkunskap, funktion och miljöhänsyn blev vägledande. Nu har Gabriels söner Adam och Daniel Brånby tagit över och företaget är numera del av en koncern där också Svedbro Smide i Gnarp, Wetterlings i Storvik och Woolpower i Östersund ingår. Förutom tillverkning av yxor arrangerar Gränsfors Bruk också kurser i bland annat smide och timring.

Att tillverka yxor utan onödig förbrukning av naturens resurser med återvinning av stål, energieffektiviseringar och förbättrad arbetsmiljö är en självklar del av företagandet för Gränsfors Bruk. Kopplingen till de Globala målen i Agenda 2030 är tydlig.

Från stål till färdig yxa

Företagsbesöket följer det speciallegerade stålets väg i fabrikssmedjan från fyrkantstång till leveransklar yxa. Första stoppet blir hos smeden Mikael Sundberg. Han tar med en tång en avklippt bit glödande stål som är 1200-1300 grader varmt och bearbetar det i en stor press. Med 180 tons presskraft slår den cirka 80 slag per minut. Mikael hanterar snabbt och skickligt det varma stålet in och ut i pressen. När han är nöjd med resultatet slås både hans egna initialer och Gränsfors Bruks stämpel in i yxhuvudet.

När yxhuvudet svalnat grovslipas eggen. Det härdas sedan genom uppvärmning till 820 grader och snabbkyls i kallt vatten. Härdningen gör stålet hårdare men också sprödare. I 200 grader anlöps yxhuvudet för att ta bort de spänningar som uppstår vid smidet. Genom trumling bearbetas det med ett grus av keramiskt material så att slaggrester från smidet försvinner. Yxeggen finslipas och poleras slutligen för att bli riktigt vass.

Sist monteras det färdiga yxhuvudet ihop med ett skaft av hickory. En kil doppad i trälim pressas in för att låsa fast skaftet. Limmet är den enda kemikalie som används i tillverkningen.

Populärt besöksmål

Många researrangörer hör av sig för att boka besök i yxfabriken i Gränsfors. Intill fabrikssmedjan och krukfabriken ligger det nyrenoverade yxmuseet som också kommer att fungera som mötesplats och konferenslokal. Intilliggande Café Augustas har ny ägare och öppnar efter ombyggnation som åretruntrestaurang i maj. Tillsammans förstärker det Gränsfors som besöksmål.

Besöket avslutades med en diskussion om vad kommunen kan hjälpa ett företag som Gränsfors Bruk med. Företaget har planer på att installera laddstolpar för elbilar och i det arbetet kan kommunens energirådgivare hjälpa till. Christian Johansson framförde önskemål om en förbättrad återvinning och omhändertagande av sopor för hela Gränsfors. Andra önskemål var nätverksträffar och fortsatt stöd för samverkan mellan företag. Kompetensförsörjning diskuterades också – personal kommer att behövas även framåt.

Deltog på företagsbesöket gjorde Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare och Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare.

Smeden Mikael Sundberg i arbete. Foto: Ingeli Gagner

Platschefen Christian Johansson till vänster i bild tog emot och berättade om företaget. Till höger syns Stig Eng, Ola Wigg och Ingeli Gagner. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd.

Smedens initialer och Gränsfors Bruks stämpel slås in i varje yxhuvud. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare