MENY


Kyno-Logisch utbildar djur som hjälper människor

I Bäling driver Leigh Hall och Hans Van Den Broeck utbildningsföretaget Kyno-Logisch och förra veckan fick de besök av representanter från kommunen. Leigh och Hans tränar och utbildar hundar för olika uppgifter. Målet är att hundarna ska bli samarbetspartners till människor med olika behov.

Leigh kommer från USA och Hans är född i Belgien. De träffades när de jobbade på en ledarhundsskola i Belgien och det var också där de startade Kyno-Logisch 2005. Företagsnamnet härstammar från grekiskan. Kyno betyder hund och logi betyder lära eller logik och med en nederländsk touch blir det Kyno-Logisch.

Förutom hundars och andra djurs språk behärskar Leigh och Hans tillsammans flera människospråk. Översättning och redigering av engelska texter är också en tjänst de erbjuder utöver träning av djur.

Verksamhet i Bäling sedan 2008

Leigh och Hans flyttade till Bäling för tolv år sedan. Det kan vi bland annat tacka Gävleborgs ”flytta hit-projekt” för. På en mässa i Nederländerna lyckades näringslivsenhetens Barbro Björklund och mäklaren Birgitta Larsson locka Leigh och Hans till Nordanstig med låga huspriser, natur och kultur som argument.

Leigh och Hans är internationellt certifierade som utbildare av ledarhundar, certifierade i Sverige som utbildare av assistanshundar och jobbar även med terapihundar. En terapihund är tränad för att hjälpa personer som av olika anledningar behöver hjälp med fysisk eller mental terapi. Hunden kan både motivera, medla eller fungera som ett lyssnande öra.

- För den som behöver sjukgymnastik kan det vara bra med fysiska rörelser och övningar som att klappa och borsta en hund eller att kasta och fånga en boll, berättar Hans. För mental hjälp är det ibland lättare att prata med ett djur som inte har fördomar än att dela med andra människor. Dessutom är det lugnande att klappa hunden och leka med den.

En assistanshund kan vara en ledarhund för synskadade eller en hund som är utbildad för någon annan uppgift, som att leda hörselskadade människor till en ljudkälla (en dörrklocka till exempel).

Levererar hundar till olika länder

Leigh och Hans har levererat hundar till olika länder och institutioner, bland annat ett sjukhus i Japan med svårt sjuka patienter i förlamningssjukdomen ALS.

- Det var en mycket stark upplevelse att få se glädjen och glöden i den orörliga patientens ögon när vår terapihund närmade sig för att krypa upp i sängen och lägga sig tätt intill, berättar Leigh.

Katter och grisar kan också fungera som terapidjur. Kyno-Logisch har förutom hundar under träning och katter också andra djur på sin gård. Linderödsgrisar, minigrisar, ullgrisar, islandshästar och fjällkor bidrar alla på sitt sätt till djurunderstödda aktiviteter eller terapi.

Leigh och Hans önskar att Sverige ska hitta lösningar så att fler terapi- och assistansdjur kan hjälpa både barn och vuxna, till exempel genom läsdjur i skolor och på bibliotek (läsdjuren motiverar barn genom att lyssna intresserat när de läser högt).

Nordanstigs kommun representerades vid besöket av Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Hans-Åke Oxelhöjd verksamhetschef Tillväxt och service, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare och Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare.

Bilden visar en man och en gris som tittar in i kameran. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd

Verksamhetschefen Hans-Åke Oxelhöjd och en av grisarna som bor på gården i Bäling. I bakgrunden skymtar Hans Van Den Broeck och Ingeli Gagner. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd

Bilden visar en kvinna som klappar en stor hund.

Leigh Hall och en av hundarna på gården i Bäling. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd.

Bilden visar två män som klappar en gris i ingången till en lada.

Hans Van Den Broeck och kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg kliar en av gårdens grisar. Foto: Ingeli Gagner

För mer information

Ingeli-Gagner, näringslivsutvecklare