MENY

Agenda 2030: Mål 1 – Ingen fattigdom

Världens ledare har kommit överens om 17 Globala mål för att uppnå fyra saker till år 2030. Att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa samt att lösa klimatkrisen. Så här ska vi och världen arbeta för de Globala målen och mot fattigdom.

Allt fler människor har råd till utbildning och mat, men fattigdom omfattar inte bara inkomst. Fattigdom kan även innebära brist på frihet, makt, inflytande, hälsa och säkerhet. Alla länder berörs av detta mål då det finns fattiga människor även i rika och medelinkomstländer som Sverige. För att uppnå FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna krävs utrotning av fattigdomen världen över och fortfarande saknar stor del av jordens befolkning en grundläggande trygghet. Målet innebär inte bara att ge alla människor en grundläggande välfärd, utan även skydd från katastrofer orsakade både av människan själv och naturkatastrofer.

I Nordanstigs kommun arbetar vi för att motverka fattigdomen genom vårt ansvar för det sociala stödet, omsorgen och möjligheten att få försörjningsstöd i form av ekonomiskt bistånd. Kommunen arbetar med att identifiera vilka människor som lever i fattigdom och med stöd av olika former av resurser hjälpa dem att ta sig ur den.

Här kan du läsa mer om arbetet mot fattigdom Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är Agenda 2030

För mer information

Christin Hübenette, BRÅ-, hälso- och ANDT-strateg
0652-362 14