MENY


Stocka Emballage – företaget med lokal stolthet och viljan att satsa

Företagaren Patrik Enros är en driven entreprenör som ständigt vill vidare. Hans företag Stocka Emballage med en omsättning på 42 miljoner kronor har nu beviljats strax under 2 miljoner i företagsstöd till ett nytt hyvleri. I början av veckan fick Patrik och hans företag besök av förtroendevalda och tjänstemän på kommunen.

Stocka Emballage har funnits i tre generationer och startades 1962 av Patriks farfar Bertil Enros. Då tillverkades fisk- och bärlådor. Idag har företaget tolv anställda och tillverkar engångspall, emballage, ströläkt och mellanlägg till sågverk.

De största kunderna är SCA och Holmen Timber som köper ströläkt till torkning av sågat virke. Flera kunder på den europeiska marknaden efterfrågar hyvlade produkter och därför blir legoarbete inom hyvling nu ytterligare ett ben för företaget att stå på. Ett nytt hyvleri håller på att byggas och planen är att det ska vara igång sommaren 2020.

– Jag har investerat mycket under alla år för att komma dit där jag är, säger Patrik Enros som tog över företaget 2013. Jag har också fantastisk personal som alltid ställer upp.

Kaplinan – den produktionslinje där ströläkt kapas till – kommer att bli tvåskift efter nyår och det innebär att personalstyrkan utökats.

Patrik är uppvuxen med företagandet. Redan som sjuåring spikade han ihop lådor och fick betalt per låda av sin pappa som då drev företaget. För varje spik som hamnade utanför fick han en krona i avdrag så det gällde att göra rätt! Truck och traktor har han kört jämt.

Stöd för företagsutveckling beviljad

Stocka Emballage har sökt företagsstöd från Region Gävleborg för satsningen på det nya hyvleriet. Ingeli Gagner på näringslivsenheten har hjälpt till med ansökan som beviljades nyligen, 1 995 000 kronor. Det täcker närmare 35 procent av hela investeringen. Totalt har företag i Nordanstig beviljats nästan 8,6 miljoner kronor i företagsstöd under 2019.

Unik vilja att utveckla och lokal stolthet

Till sin hjälp att utveckla företaget har Patrik konsulten Robin Mikaelsson som har gedigen erfarenhet av trävarubranschen. Patrik och Robin har samarbetat under fem år och kompletterar varandra väl.

– Viljan att utveckla är unik för Stocka Emballage, säger Robin Mikaelsson. Man slås också av att det finns en lokal stolthet här.

Det krävs förstås också ett visst mod för att våga och vilja satsa och det har Patrik Enros.

– När jag ser vad andra gör så tänker jag att kan de så kan vi! Man måste våga prova.

Deltog på företagsbesöket gjorde Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Tor Torlander, oppositionsföreträdare, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Helena Havela, administratör på näringslivsenheten, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare och Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare.

Entreprenören Patrik Enros har alltid nya idéer.

Automatiserade robotar travar det sågade virket som ska skickas till Danmark för att bli lastpallar.

Kaplinan kommer att köra tvåskift från och med årsskiftet.

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare

070-392 12 60, ingeli.gagner@nordanstig.se