MENY

2019-12-09

De får stipendier i Greibers anda

Sex stipendiater får ta emot stipendier ur Gunnar Greibers stipendiefond som delas ut för första gången i år. Stipendierna delas ut till minne av konstnären Gunnar Greiber och ska främja konsten och det konstnärliga arbetet i Nordanstigs kommun.

Stipendieutdelningen sker på kommunfullmäktiges sammanträde den 16 december. En urvalsgrupp bestående av kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, verksamhetschefen Hans-Åke Oxelhöjd och konstnären Lisa W Carlson har bedömt de ansökningar som kommit in och kommunstyrelsen har sedan beslutat vilka som får ta emot årets stipendier.

– Jag är verkligen glad över att vi har fått möjligheten att dela ut de här stipendierna. Jag tror att det gör skillnad eftersom det synliggör kulturutövarna och kulturlivet, säger kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg.

Mottagare av stipendier ur Gunnar Greibers stipendiefond 2019

Nils Olof Hedenskog

Stipendie om 50 000 kr för genomförande av projektet PAN, - kropp - yta - kontemplation - projektion.

Motivering: Stipendiet tilldelas Nils Olof för att han som en etablerad konstnär samverkar med lokala kollegor för att prova och utforska olika utvecklande metoder att visa sitt konstnärliga uttryck. Att detta visas i Nordanstig för besökare och kommunmedborgare kan skapa ett utökat intresse för konsten.

Magdalena Liska Nordlinder

Stipendie om 10 000 kr för genomförande av sin utställning om tid.

Motivering: Stipendiet tilldelas Magdalena för att hon i en tid som går allt fortare samlar människor med syftet att stanna upp och reflektera men också utveckla sin egen förmåga att utforska konstformen.

Jonas Pettersson

Stipendie om 80 000 kr för sin konstnärliga idé att skapa en Gunnar Greiberateljé- en okänd resa till det vackra.

Motivering: Konstnärlig utveckling sker inom sitt eget skapande men också inom andra. Idén som Jonas har, kommer att ge många fler möjlighet att utveckla sig själv och vi ser hur Nordanstigsbor och andra får prova på att måla, oavsett man är på plats i Langsbo eller bor på ett särskilt boende i kommunen eller befinner sig på en annan plats i världen.

Mia Sjölund

Stipendie om 16 000 kr för att utveckla sitt konstnärskap genom att ta fram en kollektion med nya material.

Motivering: Stipendiet ges för att ge Mia inspiration att prova nya material och ta fram en kollektion som ska visas i en utställning. Stipendiet skapar sannolikt en skjuts framåt i konstnärskapet som i sin tur kan inspirera andra genom den workshop som planeras.

Anja Tellin

Stipendie om 30 000 kr för att fördjupa sin konstnärliga förmåga att skära i allt större plåtar och därmed fördjupa sitt metallkonsthantverk.

Motivering: Stipendiet utdelas Anja för utvecklande av sitt skapande av metallkonsthantverk. Att fler nu får möjligheten att beskåda de större verken i en skulpturpark utvecklar både Anja och andra. Vi ser fram emot invigningen.

Samira Englund

Stipendie om 62 000 kr för sin idé om att skapa målningar från sin uppväxt nära Gunnar och ställa ut dem i en sommarutställning i Grängsjö gamla skola.

Motivering: Att fler får ta del av de historier som Samira fått till sig av Gunnar under sin uppväxt kommer sannolikt locka många till sommarutställningen. Samiras konst inspireras mycket av skogen och i kombination med Gunnars historier kommer det bli något vi väntat på.

Tavla av konstnären Gunnar Greiber (född 1919, död 2011).

Detalj av Gunnar Greibers konstverk.

För mer information

Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Tillväxt och service

0652-361 68, hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se


Stipendium ur Gunnar Greibers stipendiefond