MENY

2019-12-02

Ständigt på väg – Andersson Buss i Ilsbo AB

Familjeföretaget Andersson Buss i Ilsbo AB håller till i Vattlång och drivs av Örjan Andersson, Liv Solberg och sonen Kristoffer. Förra veckan fick de besök av våra förtroendevalda och tjänstemän.

Det är i en tuff bransch som Andersson Buss bedriver verksamhet. Konkurrensen är hård om resenärerna och det är viktigt att ha fina erbjudanden som lockar. De egna paketresorna där upplevelser, hotell och bussresa ingår är mest lönsamma. Liv Solberg är den som bokar hotell, teatrar och andra evenemang som sedan blir till bokningsbara paket.

Liv är en rutinerad reseledare som resenärerna känner stort förtroende för och det är förstås en trygghet under resorna. Många kunder återkommer och göra flera resor.

Som reseledare ser Liv till att lösa alla önskemål, det kan vara till exempel allergianpassad mat och platsreservationer. En bussresa kan ta mellan 50 och 75 resenärer så det kan vara många önskemål att hålla reda på.

Den mest uppskattade av paketresan är en Norgeresa till Lofthus i Hardanger och Stavanger med 17 maj-firande och besök på världens nordligaste palmö.

Generationsskifte i företaget

Idag har företaget tre heltids- och två halvtidsanställda samt fem extrachaufförer. Bussflottan består av åtta bussar.

Sonen Kristoffer står i startgroparna för att ta över verksamheten. Han är också den som jobbat med att digitalisera delar av företaget. En fråga som resenärerna ofta ställer är om det finns wifi på bussen och därför är det något man löst. Nu kan resenärerna både surfa och ladda mobilen i bussen.

Trots att Kristoffer vet hur mycket jobb det innebär så tvekar han inte att fortsätta driva företaget som hans farfar en gång startade. På frågan vad kommunen skulle kunna hjälpa till med svarar han att han inte kan komma på något speciellt. Han konstaterar att kostnaderna för bränsle är en viktig fråga, men att det inte är något som kommunen kan påverka.

– Vi har som mål att byta ut alla våra Euro 5-klassade fordon till Euro 6-klassade, alltså miljöklassade fordon och dessutom köra på HVO-diesel eller något annat miljöklassat bränsle för att bli ännu mer miljövänliga.

Deltog på företagsbesöket gjorde Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande, Tor Torlander, oppositionsråd, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Helena Havela, administratör på näringslivsenheten, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare, Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Företagarna Örjan Andersson, Kristoffer Solberg Andersson och Liv Solberg.

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare

070-392 12 60, ingeli.gagner@nordanstig.se