MENY

Nyinflyttade Maria från Zimbabwe sköter kor i Ingesarven

Efter fyra års lantbruksstudier i hemlandet Zimbabwe begav sig Maria Bunu till Sverige och Uppsala. Hon fick ett stipendium och studerade två år på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Sedan några månader tillbaka bor hon i Nordanstig och arbetar som djurskötare på Ingesarvens lantbruk.

Steget kan tyckas långt från lantbruksstudier i Zimbabwe till arbete på en mjölkgård i Nordanstig, men för Maria var det ett naturligt val. Det ena gav det andra.

Maria är särskilt intresserad av mjölkkor och när hon sökte stipendium var det viktigaste för henne att få lära sig mer om just mjölkkor, inte vilket land hon skulle studera i. På SLU fanns de möjligheter Maria sökte och när hon fick stipendiet var saken klar. Det blev Sverige. Varför är hon då så intresserad av mjölkkor?

– Min farfar var bonde, men det har inte spelat så stor roll. Det är mest att jag älskar mjölk! Det är den främsta anledningen till mitt intresse för mjölkkor, säger Maria och skrattar.

Hon konstaterar att mjölkproduktionen är betydligt mer mekaniserad i Sverige än i hemlandet. Sverige ligger långt fram och hon har lärt sig mycket. I framtiden drömmer Maria om att doktorera i något ämne som rör mjölkkor. På SLU genomförde hon en studie på avancerad nivå där hon utvärderade hur rött och blått LED-ljus påverkar foderintag, foderselektion och mjölkmängd hos mjölkkor.

Jobbar och pluggar svenska

Under sina studier gjorde Maria praktik och jobbade extra på mjölkgårdar i närheten av Uppsala. Efter studierna och med en masterexamen i husdjursvetenskap var det dags att skaffa sig mera praktisk kunskap och hon fick tips om att söka jobbet i Nordanstig. Nu har hon en heltidstjänst, men några timmar i veckan pluggar hon svenska på distans genom SFI.

Förutom språket håller Maria på att lära känna sin nya hemkommun. Någon gång i veckan går hon på språkkafé och i vinter vill hon lära sig åka längdskidor. Den 4 december ska Maria gå på kommunens inflyttarfest på Bergsjögården och hon ser fram emot att äta ett riktigt julbord!

Omväxlande arbete på en mjölkgård

Erik Jörmgård och Maria Eriksson driver Ingesarvens lantbruk tillsammans. De har 400 djur och av dem är 200 mjölkkor. Förutom Erik och Maria själva har de fem fast anställda och under sommaren ytterligare en person som jobbar extra.

– Vi har haft samma personal länge, men förra året var det en av våra medarbetare som jobbat länge som slutade. Nu är vi fullt bemannade igen. Det är varierat att arbeta i den här branschen – jordbruk idag är avancerat och teknikintensivt plus att man får vara ute mycket. Jag tycker att det borde locka fler ungdomar som inte har någon bakgrund inom jordbruket, säger Maria Eriksson.

Bilden visar en kvinna bland mjölkkor i en ladugård med lösdrift.

Ny i Nordanstig. Maria Bunu bor i vår kommun sedan i början av hösten och arbetar på Ingesarvens lantbruk.

För mer information

Har du också flyttat till Nordanstig det senaste året? Välkommen på inflyttarfesten den 4 december kl. 18-21 du med. Anmälan senast den 28 november till näringslivsutvecklare Barbro Björklund, telefon 0652-369 16, 070-690 89 60 eller barbro.bjorklund@nordanstig.se


Information om inflyttarfesten