MENY

2019-11-26

Tusenkonstnärerna på Bergsjö Svets och Smide fick besök

Finns det något som inte Bergsjö Svets och Smide klarar av? Det var reflektionen efter företagsbesöket den 22 november och mötet med företagets ägare Mats Persson.

Mitt på golvet i industrilokalen ligger något som vid första anblicken ser ut att vara skrot, men som i stället visar sig vara delarna till en avancerad återvinningsmaskin. Det har kommit en beställning från Norge på en innovation och maskinen ska när den är klar pressa ihop aluminiumburkar till cylinderformade ämnen som sedan blir råmaterial till nya produkter. På vägen från skrot till klimatsmart burkpress ska Mats med personal och entreprenörer klippa plåt, svetsa, borra, måla och montera hydraulik.

Andra pågående projekt är en stor skopa som ska få rörliga sidostycken för att kunna hantera kommande snömängder och en påbörjad kranfot till en Huddiggrävare.

För att kunna investera i en lösning för bättre luft och värmeåtervinning i verkstadslokalerna gjorde företaget förra året en investeringsansökan med stöd av näringslivsenheten. Lösningen är nu på plats och fungerar bra.

Gör mest reparationer och specialjobb

Det mesta av orderstocken är reparationer och specialjobb till både privatpersoner och företagskunder i mellersta Sverige, men det händer att slutkunderna finns längre bort.

– Ett jobb vi gjorde var en transportör till ett biståndsprojekt i Sydafrika. Transportörens funktion var att fylla säckar med sand, berättar Mats.

Bergsjö Svets och Smide har numera endast en egen produkt. Det är den så kallade ”Bergsjöharpan” som är ett slags såll där sten sorteras till rätt storlekar mellan stänger av rundjärn som monterats på ett stativ. Flera av kunderna som köper Bergsjöharpan finns i Danmark.

Två till tre anställda är lagom

Det finns två anställda i företaget, men vintertid brukar de vara tre när Mats dotter Linnea rycker in. Företagets omsättning ligger på 5-6 miljoner kronor och Mats känner sig nöjd med den nivån. Just nu har han inga planer på att anställa fler utan tar i stället hjälp av kollegor i branschen.

Innan besöket avslutades fick Mats frågan om det är något som kommunen kan göra för företaget. Smidig hantering vid tomtköp tycker Mats är viktigt. Det gick lite trögt och var en del problem i samband med att han köpte tomten 2008, men till slut löste det sig.

Vid företagsbesöket den 22 november deltog kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, näringslivsutvecklare Ingeli Gagner, energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Bilden visar fyra personer i en verkstad.

Från vänster syns Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen, Mats Persson, företagare, Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare och kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg. Foto: Ingeli Gagner

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare

070-392 12 60, ingeli.gagner@nordanstig.se