MENY

Fjärde generationens ICA-handlare i Bergsjö fick besök

ICA Supermarket Bergsjö var målet för årets femtonde företagsbesök från Nordanstigs kommun med förtroendevalda, näringslivskontoret, energi- och klimatrådgivaren samt Arbetsförmedlingen. Systrarna Marina och Jana Hellman driver framgångsrikt M&J Hellmans Livs AB, mer känt som ICA Supermarket Bergsjö.

Hjärtat klappar för bygden och hållbarhet är honnörsord i verksamheten. Marina och Jana är fjärde generationens handlare och butiken har varit mötesplatsen i centrum sedan huset byggdes 1973. Butiken omsätter idag 65 miljoner kronor och har 17 fast anställda plus 3-4 som jobbar extra. De är en viktig arbetsgivare i kommunen. Sommartid tar man dessutom hjälp av 16 sommarjobbare, men det är långt fler som söker. I första hand får de som jobbat tidigare och lärt sig rutiner och system komma tillbaka.

Under sommarmånaderna och vid sportlov ökar försäljningen tack vare alla som har fritidshus eller turistar i kommunen. Kunderna unnar sig lite mer när det är sommar och grillkvällarna avlöser varandra. Då passar Jana och Marina Hellman på att fylla hyllorna med det där lilla extra.

– Vi tar gärna in mer lokala produkter, men de måste godkännas av ICA centralt först, berättar Marina som gärna hjälper till med det. Det är höga krav på produkten, hur den tillverkas och att det finns innehållsdeklarationer.

Ytan utanför butiken har just fått ett lyft när parkeringen asfalterats. Insidan har också förändrats genom mer energieffektiva kylar och en fräsch avdelning för frukt och grönt. Numera går man dessutom medsols i butiken när kassor och ingång bytt plats. Marina tycker att butiken känns större nu.

Energisnåla lösningar och återvinning

Att spara på energi är hållbart och klimatsmart. Den stora satsningen på 7 miljoner, som förutom nya kylar också inneburit värmeåtervinning i nytt ventilationssystem, har redan nu gett 30 procent lägre elkostnad.

I packrummet bakom butiken väntar en del varor på återvinning, till exempel bröd som ska tillbaka till brödleverantörer för att bli jäst eller grismat hos en lokal lantbrukare. På Facebook auktioneras varje dag en låda ut med lite defekt frukt och grönt, men går bra att äta ändå. Den kostar 100 kronor. Pengarna går oavkortat till ungdomsföreningar i kommunen och är en både miljömässig och socialt hållbar idé. Senast var det skidsektionen inom Jättendals IF som fick pengarna.

Lokalt engagemang

ICA Supermarket i Bergsjö gillar att göra bra saker för bygden. Exempelvis Korvätardagen som är ett samarrangemang med olika leverantörer. Till sportlovet planeras ett skidlopp för alla barn.

På frågan om vilka önskemål och förväntningar som finns på kommunens svarar Marina:

– Vi som bor här förstår att kommunens ekonomi är dålig. Tidigare satsade köpmännen i Bergsjö gemensamt på julbelysning, men nu är både köpmän och belysning borta. Det är ändå viktigt att vi tillsammans med kommunen försöker göra Nordanstig mer attraktivt att bo, verka och leva i!

Hans-Åke Oxelhöjd är verksamhetschef för Samhällsutveckling och kommunikation. Vid besöket informerade han om att en ny detaljplan är under arbete för Bergsjö centrum och att en aktivitetsyta för ungdomar står högt på önskelistan.

Företagsbesöken genomförs av förtroendevalda och tjänstemän från kommunen. Den här gången deltog kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, oppositionens företrädare Tor Tolander, verksamhetschefen Hans-Åke Oxelhöjd, energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar, näringslivsutvecklare Ingeli Gagner och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Bilden visar en grupp människor i en matvarubutik.

Företagsbesöket gjordes den 7 november. Från vänster syns näringslivsutvecklare Ingeli Gagner, Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen, energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar, oppositionens företrädare Tor Tolander, kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, företagarna Jana Hellman och Marina Hellman. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare

070-392 12 60, ingeli.gagner@nordanstig.se