MENY

SMP Parts ser framtiden i Ilsbo

Målet för SMP Parts är att kunna ta större marknadsandelar och producera större volymer i Ilsbo. Nu genomförs investeringar och förändringar i verksamheten. Förra veckan fick företaget besök av förtroendevalda och tjänstemän från kommunen.

– Jag tror på SMP Parts framtid då vi idag har ett produktsortiment som fungerar på grävmaskiner över hela världen samt att vi har många marknader som fortfarande inte har kommit igång att använda vissa av våra produkter, berättade företagets vd Hans Hanses.

Grundades 1980

SMP Parts grundades 1980 och är idag ett av Nordanstigs största företag med en omsättning på cirka 340 miljoner kronor. Företaget är en av Sveriges ledande tillverkare av utrustning och redskap för grävmaskiner och grävlastare. Huvudprodukter är tiltrotatorer, snabbfästen och annan utrustning för grävmaskinsbranschen.

En tiltrotator gör det möjligt att tilta (vinkla) och rotera redskap och effektiviserar grävmaskinsarbetet. Maskinisten manövrerar skopan från hytten via en joystick. Snabbfästen från SMP underlättar bytet av redskap och har en inbyggd säkerhetsfunktion som förhindrar att maskinen av misstag kan tappa redskapet. SMP har fästen som sträcker sig upp till maskiner som väger 120 ton.

De flesta medarbetarna finns i Ilsbo

De flesta av företagets 115 anställda finns i Ilsbo där all utveckling och tillverkning sker. Hans Hanses var tydlig med sitt budskap under besöket att det är i Ilsbo SMP vill satsa och automatisera. Hans ser ingen anledning att flytta tillverkningen någon annanstans. Därför har företaget nyligen investerat i en svetsrobotanläggning samt en ny CNC-maskin för att kunna tillverka större volymer av både snabbfästen och tiltrotatorer.

Trots att digitalisering är på allas läppar numera och att verkstadsindustrin blir allt mer högteknologisk, så är det tuschpennor och white boards som används vid de kontinuerliga uppföljningsmötena av order- och produktionsläget.

– Det ska vara enkelt och tydligt för alla att se hur vi ligger till och då är inte printade datalistor det bästa, säger Hans Hanses.

Söker både ingenjörer och tjänstemän

Just nu är företaget på jakt efter ingenjörer och andra tjänstemän för att ta hand om nya och befintliga marknader. Bland annat en försäljningschef och kompetens inom teknisk support. Säljkåren återfinns nära kunderna på dotterbolag i Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

Det är också alltid aktuellt att förstärka inom kollektivsidan. Bristen på exempelvis svetsare delar SMP med många andra verkstadsföretag och man deltar gärna aktivt i en lokal satsning för att utbilda fler inom det området. En fråga som näringslivskontoret försöker hjälpa till med.

Kommunen kommer också på olika sätt stötta vid rekrytering av personal. Det kan handla om förmedling av jobb till medföljande och att hänvisa till byggklara tomter eller hyresbostäder. Det är en service som alla företag kan ta del av.

Företagsbesöken genomförs av förtroendevalda och tjänstemän från kommunen. Den här gången deltog kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, kommunstyrelsens vice ordförande Stig Eng, oppositionens företrädare Tor Tolander, verksamhetschefen Hans-Åke Oxelhöjd, energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar, näringslivsutvecklare Ingeli Gagner och Elisabeth Lindberg från Arbetsförmedlingen.

Bilden visar en grupp personer som besöker ett tillverkningsföretag.

Foto: Hans-Åke Oxelhöjd

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare

070-392 12 60, ingeli.gagner@nordanstig.se