MENY

Välbesökt äldredag med invigning av trygghetsboende och restaurang

Flera hundra besökare hittade till Äldredagen ”Balansera mera” på Hagängsgården i Harmånger den 1 oktober. Trygghetsboendet och den uppfräschade restaurangen invigdes av kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg.

En mycket nöjd kommunstyrelseordförande kunde klippa bandet och förklara både restaurangen och trygghetsboendet invigda. Besökarna bjöds sedan på kaffe och specialkomponerad Hagängsbakelse.

Konferencier för dagen var Elsie Bäcklund Sandberg som passade på att fråga Ola Wigg om vilka planer som finns för framtida boendeformer för äldre i vår kommun.

– Alla är överens om att det finns ett behov av olika boendeformer. Det behövs trygghetsboenden på fler orter och för att det ska bli möjligt behöver vi först få ordning på ekonomin. Det behöver också skapas förutsättningar när det till exempel gäller mark och annat oavsett om det är kommunen eller någon annan som bygger, svarade Ola Wigg.

På trygghetsboendet i Harmånger finns i dag 13 lägenheter. I nästa etapp kommer ytterligare sju lägenheter att ställas i ordning och hyras ut genom Nordanstigs Bostäder AB.

Avsmakningsbuffé i restaurangen

I den uppfräschade restaurangen serverades en avsmakningsbuffé. En mängd smårätter fanns att välja på som snittar, soppor, bröd, kex med tillhörande olika röror och nyttiga mellanmål. Från och med nu serveras lunch i restaurangen på vardagar klockan 11–13 både för boende på trygghetsboendet och allmänheten.

Många verksamheter, föreningar och företag på plats

Ett stort antal verksamheter, föreningar och företag fanns på plats. Ett av dem var Nordisk Telemedicin som berättade om det tillsynssystem som nu erbjuds hemtjänstkunder i Nordanstig som beviljats tillsyn nattetid. En kamera sätts upp på till exempel en bokhylla och en sensor som känner av kundens hjärtslag och andning placeras i kundens säng. Nattpatrullen kan då ta del av informationen på en skärm eller mobil och behöver inte störa kundens nattsömn för att se att allt är som det ska.

– Det här är bra kvalitet för kunden, säger Majvor Forsberg, enhetschef för hemtjänsten. Kunden får sova hela natten och blir tryggare. De kunder som har systemet är mycket nöjda och sover bättre.

Besökarna kunde också få information från biblioteket, BRÅ- och folkhälsorådet, Folktandvården, X-trafik, Norrhälsinge räddningstjänst och många fler. Harmångers IF berättade om sitt projekt ”Mellan broarna” där man med ideella krafter och EU-medel skapat en utemiljö för rekreation och motion i Harmånger.

En kontaktskapande dag

Ola Wigg är övertygad om att Äldredagen är viktig och betydelsefull för gemenskapen i vår kommun.

– Människor kommer hit för att de vill komma. Det skapar en gemenskap och ger möjligheter att diskutera och få nya idéer, säger Ola Wigg.

Bilden visar en grupp människor som är med på en invigning av en restaurang och ett trygghetsboende.

Ola Wigg har klippt bandet och förklarat trygghetsboendet och restaurangen invigda. Fanfar!

Bilden visar chokladbakelser med spritsad grädde.

Kön ringlade lång till kaffe och Hagängsbakelse.

Bilden visar en kvinna och en man som står mitt emot varandra och samtalar. Mannen håller i en mikrofon.

Konferencier Elsie Bäcklund Sandberg och fastighetsstrateg Thomaz Nordh samtalar om trygghetsboendet och svarar på besökarnas frågor.