MENY

Hyresgästerna trivs på trygghetsboendet

I maj flyttade de första hyresgästerna in på det nya trygghetsboendet på Hagängsgården i Harmånger. Hittills har 13 lägenheter byggts om och i nästa etapp kommer sju till att renoveras. Och hyresgästerna trivs med sitt nya boende.

– Det är ett suveränt fint boende. Det känns mycket bra att bo här, säger Egon Bohlin och får medhåll av hustrun Harriet.

Egon Bohlin, Harriet Bohlin och Anna-Lisa Andersson var några av de första som flyttade in i maj i år. Egon och Harriet bor tillsammans i sin tvåa. Anna-Lisa bor själv i sin tvårumslägenhet. Anna-Lisa bodde tidigare i en lägenhet på Strömsbruksvägen i Harmånger i 18 år.

– Det är behändigt för min del att bo här. Det är lagom stort och det är bra att det finns ett mindre förråd på samma våningsplan, säger Anna-Lisa.

Bra boende på äldre dagar

I över 40 år bodde Egon och Harriet Bohlin i Älvsbyn, men flyttade sedan till Bergsjö eftersom de vuxna barnen bodde där. Tidigare bodde de i en större hyreslägenhet, men nu tycker de att trygghetsboendet är en bra boendeform eftersom det är mindre att sköta.

– För oss passar det här bra på gamla dagar. En liten fin lägenhet har vi och balkong och en gemensam veranda att gå ut på, säger Egon. Vi har nära till service om vi behöver. Vi kan laga mat själva, men det finns en restaurang också där vi äter lunch. Ibland middag med. Det är kanonfin mat i restaurangen och trevlig personal!

Anna-Lisa lagar all mat själv. Hon säger att hon vill klara sig själv så länge hon kan. Men vid ett tillfälle beställde hon mat från restaurangen när hennes syster kom på besök. Då blev det rotmos och oxbringa.

Aktiviteter och gemenskap

Anna-Lisa känner några av grannarna sedan tidigare, men har blivit lite mer bekant med de andra också. Både hon och paret Bohlin uppskattar att det ordnas olika aktiviteter i de gemensamma utrymmena. Tanken med ett trygghetsboende är att de boende själva ska komma med förslag på vad de vill göra. Bovärden som finns på plats vissa timmar i veckan kan då hjälpa till med planeringen.

Det har varit föredrag vid några tillfällen och den här veckan kom en grupp musiker och spelade. Det är bra att det händer saker tycker Egon. Själv spelar han schack nästan varje dag med någon av grannarna.

Anna-Lisa tycker att det är bra när det händer saker i huset eftersom det kan vara svårt att ta sig iväg även om hon har färdtjänst. Men hon försöker hålla igång och går gärna promenader runt husen och gör sin gymnastik i lägenheten. Egon går varje dag den promenadstig som finns vid Harmångersån i närheten, en sträcka på fem kilometer. Det enda Egon säger att han saknar är bastu och motionsrum. Det finns träningsmöjligheter i närheten, men han tycker att det vore bekvämare att ha det i huset.

Anna-Lisa sammanfattar vad hon tycker om sitt nya boende:

– Det blev som jag hade tänkt att bo här. Det känns som hemma!

Officiell invigning

På Äldredagen ”Balansera mera” tisdagen den 1 oktober kl. 11.00 invigs trygghetsboendet officiellt av kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg. Då invigs också den uppfräschade restaurangen.

Vad är ett trygghetsboende?

Trygghetsboende riktar sig till personer som är 65 år eller äldre och behöver ett tryggare boende. Boendeformen innebär närhet till både grannar, kommunikationer och service. Trygghetsboende är inte behovsprövat enligt Socialtjänstlagen och lägenheterna finns på den vanliga bostadsmarknaden. Den som behöver hjälp för att klara vardagen ansöker om det hos våra biståndshandläggare.

Bilden visar ett ett äldre par som sitter i varsin fåtölj i vardagsrummet.

Harriet och Egon Bohlin trivs på trygghetsboendet.

Bilden visar en äldre kvinna som sitter i soffan i sin lägenhet.

Anna-Lisa Andersson var en av de första som flyttade in i trygghetsboendet på Hagängsgården i Harmånger.

För mer information

Om du vill anmäla intresse för att hyra en lägenhet eller har praktiska frågor kontakta

Nordanstigs Bostäder, 0652-363 21

Nordanstigs Bostäders webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.