MENY

Inspelning på Ersk-Mats med Cannes som mål

Under de senaste dagarna har hälsingegården Ersk-Mats i Hassela varit platsen för filminspelningar i sekelskiftesmiljö. Som mest har ett 30-tal personer deltagit i inspelningarna av Själakon, en kortfilm som bygger på Sara Lidmans bok Lifsens rot.

Tor Karlsson är platschef med rötterna i Viskan i Medelpad. Han passerar ibland Ersk-Mats och föreslog gården för filmens regissör, Inga Kempe.

– Hon tyckte att Ersk-Mats var fantastisk, men var tveksam till gårdens plåttak, berättar Tor Karlsson i den friska vinden på tunet.

I sökandet efter en annan gård reste de runt i landskap som Värmland och Dalarna.

– Men hur vi än gjorde kom vi att jämföra de gårdarna med Ersk-Mats, den här gården har ju allt vi behöver. Och sedan är det Anders Thyr; hans engagemang och hur han talar om gården och hur den talar till honom, säger Tor Karlsson.

Enklare i Nordanstig

Att spela in film på en så skyddsvärd plats som Ersk-Mats ställer höga krav på planering. Förutom kommunens kulturansvariga har länsmuséets folk varit inblandade för att försäkra sig om att byggnaderna inte påverkas av exempelvis inspelningsutrustning och att mått och steg tas för att minska risken för bland annat brand.

Tor Karlsson har lång erfarenhet av filminspelning, oftast i stora produktioner med rejäl budget. Att filma i Nordanstig skulle visa sig mycket enklare än vad han annars är van vid.

– Från första kontakten med kommunen har vi fått en fantastisk back-up. Den hjälp vi har fått är faktiskt ojämförbar, säger han.

Avgörande för inspelningen

Även om gården är precis vad inspelningsteamet kunnat önska sig fanns svårigheter. Själakon, som bygger på Sara Lidmans roman Lifsens rot, utspelar sig i skiftet mellan 1800- och 1900-talen, och Ersk-Mats pannplåttak utgjorde till en början ett bekymmer. Efter lite research visade det sig att plåttypen kom redan år 1900 och genom att skjuta på årtalet till 1905 fungerar det.

Inspelningar har gjorts i tre av gårdens rum och på gårdstunet, men scener har också filmats i fähuset. Förutom huvudpersonerna har några fjällkor en viktig roll i filmen och för första gången på många år fylldes nu fähuset av råmande djur från grannen och ägaren Stefan Hildingsson som varit avgörande för inspelningen.

Filminstitutet stöttar

– Det var verkligen härligt att se. Det har inte varit en ko därinne sedan 1932, säger en lyrisk Anders Thyr, som under sommaren är guide på Ersk-Mats och gårdens verkliga eldsjäl.

Med 14 skådespelare och statister och ungefär lika många bakom kameran är produktionen av det mindre slaget. Även budgetmässigt är det en liten produktion, men Svenska Filminstitutet och Film Västernorrland har gett stöd till filmen som produceras av produktionsbolaget Doppelganger med producent Kjell Åhlund.

Handlingen i Själakon kretsar kring de boende på gården och i fokus står ett barnlöst par och det nyfödda flickebarn som de en dag hittar i skogen. Flickan spelas av Guldbaggenominerade Mia Sparrok och styvmodern av Dramatenskådespelaren Maria Salomaa.

Målet är Cannesfestivalen

All filmning görs på Ersk-Matsgården och med något så ovanligt som vanlig film, som är avsevärt dyrare än digitalt foto som annars dominerar. Själakon i sin slutliga form kommer att vara mellan 20 och 30 minuter lång, med målsättningen att kunna visas på Cannesfestivalen i maj 2020.

Förutom hjälp med inspelningsplats har Nordanstigs kommun bidragit med matlådor till filmteamet. Hassela Ski Resort står för rabatterat boende, Lindhs bageri håller med frukostbröd och Coop Hassela har sponsrat med råvaror.

Bild på en scen ur filmen Själakon.

Regissören Inga Kempe och skådespelarna Mia Sparrok (t.h.) och Maria Salomaa i fähuset på Ersk-Matsgården.